ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη η αυριανή σύνοδος της Ε.Ε. για το Brexit

krisimi-i-ayriani-synodos-tis-e-e-gia-to-brexit-2278322

Πυρετός διαβουλεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρισκόταν σε εξέλιξη χθες το βράδυ, ενόψει της αυριανής, κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το Brexit. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ένα χαώδες «διαζύγιο», χωρίς συμφωνία – ενδεχόμενο «πιο πιθανό από κάθε άλλη φορά», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα είχαν ενισχυθεί οι φήμες ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν πολύ κοντά σε συμφωνία. Ομως οι εντατικές διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου ανάμεσα στον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ και τον Βρετανό αρμόδιο υπουργό Ντομινίκ Ράαμπ κατέληξαν σε αδιέξοδο, προσκρούοντας στο επίμαχο θέμα του ιρλανδικού συνόρου. Η Ε.Ε. προτείνει μια «δικλίδα ασφαλείας» που θα κρατήσει τη Βόρεια Ιρλανδία στην Τελωνειακή Ενωση, ώστε να αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» με την ανεξάρτητη Ιρλανδία, που θα μείνει στην Ε.Ε. Ωστόσο η Βρετανία συζητεί μια τέτοια λύση μόνο ως προσωρινό μέτρο. «Θέλω να κοιτάξω στα μάτια τον βρετανικό λαό και να του πω ότι αυτή η δικλίδα ασφαλείας θα είναι μια προσωρινή λύση», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων η Τερέζα Μέι. Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση ότι μια συμβιβαστική λύση παραμένει εφικτή.

Σήμερα, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης. Η Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει σφοδρή πίεση από τους οπαδούς του σκληρού Brexit στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών. Με επικεφαλής των τέως υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, οι εν λόγω βουλευτές απειλούν να καταψηφίσουν οποιαδήποτε συμφωνία η οποία, κατά την κρίση τους, θα κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις στις Βρυξέλλες.