ΚΟΣΜΟΣ

«Θα είχα κι εγώ την τύχη του Κασόγκι», υποστηρίζει Σαουδάραβας πρίγκιπας

«Θα είχα κι εγώ την τύχη του Κασόγκι», υποστηρίζει Σαουδάραβας πρίγκιπας

Ήταν τέλη Σεπτεμβρίου στο Κάιρο, μια ζεστή μέρα, όταν οργανώθηκε μια «συνωμοτική» συνάντηση σε ένα ξενοδοχείο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Υπάλληλοι της σαουδαραβικής πρεσβείας πήγαν στο ξενοδοχείο έχοντας μια επιταγή ύψους πολλών εκατομμυρίων, όπως υποστηρίζει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Χάλεντ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο, ο αντιφρονών πρίγκιπας Χάλεντ, ο οποίος ζει εξόριστος στη Γερμανία, είπε ότι οι υπάλληλοι συναντήθηκαν με έναν συγγενή του και του έκαναν μια πρόταση.

«Του είπαν ότι ήθελαν να με βοηθήσουν επειδή δεν έχω άλλα χρήματα. Θα χρειαζόταν μόνο να πάω στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Κάιρο για να παραλάβω την επιταγή. Όμως ήξερα ότι ήταν παγίδα», είπε.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 2 Οκτωβρίου, στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης εξαφανίστηκε ο αντιφρονών δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι. Λίγο μετά το μεσημέρι, ο Κασόγκι, που ζούσε μόνιμα στην Ουάσινγκτον, πήγε να παραλάβει τα έγγραφα που χρειαζόταν για να παντρευτεί την Τουρκάλα αρραβωνιαστικά του. Έκτοτε, αγνοείται η τύχη του και οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι ο αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post δολοφονήθηκε από ένα εκτελεστικό απόσπασμα.

Ο πρίγκιπας Χάλεντ είναι βέβαιος ότι θα είχε την ίδια τύχη αν είχε μπει στον πειρασμό να πάει στο Κάιρο.

«Θα με είχαν σκοτώσει με απάνθρωπο τρόπο για να εκφοβίσουν τους άλλους», είπε ο 41χρονος πρίγκιπας ο οποίος ζει μόνιμα στη Γερμανία από το 2004 και έχει λάβει τη γερμανική υπηκότητα.

Η Σαουδική Αραβία παρακολουθεί στενά τους πρίγκιπές της. Σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, το βασίλειο προσέγγισε πέρσι Γερμανούς αξιωματούχους για να συζητήσουν την πιθανότητα έκδοσης του Χάλεντ στο Ριάντ. Η γερμανική πλευρά δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα. Ο ίδιος είπε ότι η Πολιτειακή Αρχή Προστασίας του Ντίσελντορφ, όπου ζει, είναι σε επαφή μαζί του επί χρόνια και ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας έχει επίσης ερευνήσει την περίπτωσή του.

Το BBC έχει καταγράψει τρεις περιπτώσεις «εξαφάνισης» πριγκίπων που ζούσαν στο εξωτερικό και ασκούσαν κριτική στη βασιλική οικογένεια. Ο πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Τούρκι εξαφανίστηκε όταν έφυγε από το Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2016, για να επισκεφθεί τον πατέρα του στο Κάιρο. Το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας του παρείχε ένα ιδιωτικό τζετ που όμως, αντί να τον μεταφέρει στο Κάιρο, τον πήγε στο Ριάντ.

Άλλοι δύο πρίγκιπες, ο Τούρκι μπιν Μπάνταρ και ο Σαούντ μπιν Σαΐφ αλ Ναρσ, έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη. Και σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρχαν ενδείξεις απαγωγής, σύμφωνα πάντα με το BBC.

Ο πρίγκιπας Χάλεντ πιστεύει ότι και ο ίδιος βρίσκεται ψηλά στη λίστα των στόχων της Σαουδικής Αραβίας. Υποστηρίζει ότι έπεσε σε δυσμένεια στη χώρα του όταν κατηγόρησε για διαφθορά τον νυν βασιλιά Σαλμάν –την εποχή που ήταν ακόμη εμίρης του Ριάντ. Ο νεαρός πρίγκιπας, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε υπηρετήσει σε διπλωματική θέση στο Κάιρο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Όμως ακόμη και στην εξορία του στη Γερμανία, δεν ήταν ασφαλής. Αρχικά, λέει ότι τον παρακολουθούσαν παντού. Η κατάσταση βελτιώθηκε με το πέρασμα του χρόνου, όμως εξακολουθεί να λαμβάνει πολλές ανώνυμες απειλές.

Στο παρελθόν, το βασίλειο διέψευδε κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί απαγωγής –και πολύ περισσότερο της δολοφονίας – αντιφρονούντων. Οι σαουδαραβικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα του Γερμανικού Πρακτορείου να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς του Χάλεντ.