ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πιθανόν να χρειαστεί αναθεώρηση στις σχέσεις Ευρώπης – Σαουδικής Αραβίας

Γερμανία: Πιθανόν να χρειαστεί αναθεώρηση στις σχέσεις Ευρώπης – Σαουδικής Αραβίας

Η Ευρώπη πιθανόν να χρειαστεί να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, πρότεινε σήμερα εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ και σφοδρός επικριτής του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκε εκεί και ότι το πτώμα του μεταφέρθηκε, κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά το Ριάντ.

«Έχουμε μια πολύ αμφιλεγόμενη εικόνα της Σαουδικής Αραβίας, ειδικά με αυτό που συνέβη στην περίπτωση Κασόγκι τις τελευταίες ημέρες και αυτά που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρώσουν την εικόνα. Η Ευρώπη πιθανόν να χρειαστεί να αλλάξει την πολιτική της προς τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε στο δίκτυο Deutschlandfunk ο Γιούργκεν Χαρντ, ο εκπρόσωπος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των συντηρητικών της Μέρκελ.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το οικονομικό μας πλεονέκτημα ώστε η Σαουδική Αραβία να παραμείνει σε τροχιά σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Χαρντ είπε ακόμη ότι είναι πολύ νωρίς για να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές στην πολιτική και δεν υπάρχουν σχέδια για επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ριάντ.

Χθες Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντιμετώπισε το Ριάντ καλή τη πίστει παρότι αμερικανοί βουλευτές φωτογραφίζουν την σαουδαραβική ηγεσία ως εμπλεκόμενη στην εξαφάνιση του Κασόγκι και ταυτόχρονα αυξάνεται η πίεση της Δύσης προς την Σαουδική Αραβία να δώσει απαντήσεις.

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου και σύμμαχος της Μέρκελ, άσκησε κριτική εις βάρος του Τραμπ έπειτα από τα σχόλια του αμερικανού προέδρου. "Ο καθοριστικός παράγοντας τώρα είναι η συμπεριφορά του αμερικανού προέδρου, ο οποίος ουσιαστικά είπε στον πρίγκιπα διάδοχο ότι σας δίνουμε απόλυτη ελευθερία αρκεί να αγοράζετε αρκετά όπλα και άλλα πράγματα από εμάς", όπως δήλωσε στο δίκτυο ARD.