ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό προκάλεσε στην Κριμαία σπουδαστής τεχνικού κολεγίου

Μακελειό προκάλεσε στην Κριμαία σπουδαστής τεχνικού κολεγίου

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους σπουδαστές, σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν στην πόλη Κερτς, στη χερσόνησο της Κριμαίας, όταν 18χρονος άνοιξε πυρ εναντίον καθηγητών και συμφοιτητών του.

Οπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές διωκτικές αρχές, ο Βλάντισλαβ Ροσλιάκοφ, τεταρτοετής σπουδαστής στο τεχνικό κολέγιο του Κερτς, μπήκε χθες το μεσημέρι στη σχολή του οπλισμένος με τουφέκι και άρχισε να πυροβολεί, πηγαίνοντας από αίθουσα σε αίθουσα. Εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού, μέχρις ότου ο δράστης αυτοκτόνησε στη βιβλιοθήκη, που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

Οι πρώτες αναφορές των διωκτικών αρχών έκαναν λόγο για πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού που περιείχε μεταλλικά θραύσματα. Το γεγονός αυτό έστρεψε τις υποψίες στην κατεύθυνση τρομοκρατικής ενέργειας. Το Κερτς βρίσκεται στην περιοχή της Κριμαίας, που ανήκε στην Ουκρανία μέχρι την προσάρτησή της από τη Ρωσία, το 2014, ύστερα από αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα.

Σύντομα όμως έγινε σαφές ότι όλα τα θύματα είχαν σκοτωθεί από σφαίρες και ότι ο δράστης ήταν ένας «μοναχικός λύκος», Ρώσος μαθητής της ίδιας σχολής. Τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε ανάλογα επεισόδια, που έχουν αιματοκυλίσει πολλά αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πάντως, ορισμένοι εκ των τραυματιών έφεραν και τραύματα από μεταλλικά θραύσματα, ενώ πολλοί μάρτυρες βεβαίωναν ότι υπήρξε έκρηξη προτού αρχίσουν οι πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με μαρτυρίες φίλου του, ο Ροσλιάκοφ ήταν πολύ κλειστός τύπος, ο οποίος «μισούσε την τεχνική σχολή» και ήθελε να «εκδικηθεί» τους καθηγητές του. Η συνήγορος του σπουδαστή στην Κριμαία Ιρίνα Κλιούεβα δήλωσε ότι ο Ροσλιάκοφ είχε νόμιμη άδεια για κυνηγετικά όπλα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιφυλάχθηκε για τα αίτια του «τραγικού συμβάντος» και δήλωσε ότι θα υπάρξει εξονυχιστική διερεύνηση. Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι οι διωκτικές αρχές ανακάλυψαν και δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό στον τόπο της τραγωδίας.