ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Αύξηση της ρωσικής κατασκοπευτικής δραστηριότητας στη χώρα

elvetia-ayxisi-tis-rosikis-kataskopeytikis-drastiriotitas-sti-chora-2279029

Η ρωσική κατασκοπεία στην Ελβετία αυξάνεται, δήλωσε σήμερα η ελβετική υπηρεσία πληροφοριών, έπειτα από δύο περιστατικά στα οποία εμπλέκονταν Ρώσοι φερόμενοι ως πράκτορες, οι οποίοι προσπαθούσαν να διεισδύσουν σε εγκαταστάσεις στην Ελβετία.

«Δεν μπορώ να δώσω πολλές λεπτομέρειες για τις ρωσικές δραστηριότητες στην Ελβετία, αλλά είναι σαφές πως έχουμε περισσότερες δραστηριότητες από πριν», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters ο Ζαν-Φιλίπ Γκοντέν, διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών NDB, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αναφέρει τον ακριβή αριθμό των κατασκόπων.

Συγκεκριμένα, οι ελβετικές αρχές πιστεύουν πως δύο Ρώσοι κατάσκοποι έθεσαν στο στόχαστρο μια ελβετική εγκατάσταση ελέγχου χημικών όπλων και πως οι εισαγγελείς ερευνούν επίσης μια κυβερνοεπίθεση στα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ στην Ελβετία.

Ο Γκοντέν είπε πως η Ελβετία έχει τεθεί στο στόχαστρο επειδή είναι η έδρα πολλών διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Γενεύης. Αθλητικοί οργανισμοί, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν στόχο.

Επίσης, προσέθεσε πως η κατασκοπία δεν περιλαμβάνει μόνο Ρώσους, αλλά και πράκτορες από άλλες χώρες.

«Αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα, είναι πως οι Ρώσοι προσπάθησαν να δράσουν εναντίον ευαίσθητων υποδομών μας και αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή», συνέχισε.

Η NDB ανέφερε τον Σεπτέμβριο πως είχε συνεργαστεί με τις ομόλογες υπηρεσίες της Βρετανίας και της Ολλανδίας για να αποτρέψει μια ρωσική συνωμοσία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων, είχε στόχο ένα ελβετικό εργαστήριο ελέγχου νευροτοξικών παραγόντων όπως το Novichok.

Η Βρετανία υποστηρίζει πως η Μόσχα χρησιμοποίησε Novichok στην προσπάθειά της να σκοτώσει τον Ρώσο πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ στην αγγλική πόλη Σάλσμπερι τον Μάρτιο και έχει απαγγείλει κατηγορίες ερήμην σε βάρος δύο Ρώσων για απόπειρα φόνου.

Η ρωσική πρεσβεία στη Βέρνη απέρριψε τις ελβετικές αναφορές χαρακτηρίζοντάς τις «γελοίες».