ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν ετοιμάζει «ιστορικές αποφάσεις»

o-makron-etoimazei-istorikes-apofaseis-2279328

Ενας ανασχηματισμός που έγινε για λόγους ανάγκης, εφόσον υπήρξαν αποχωρήσεις υπουργών, μία εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται δύσκολη και μία οικονομική πολιτική που διχάζει την κοινωνία. Το πολιτικό βαρόμετρο για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν καταγράφει ανησυχητικές ενδείξεις, οδηγώντας τον, όπως γράφει η εφημερίδα Figaro, σε αναζήτηση ρηξικέλευθων προτάσεων.

Μία απ’ αυτές θα ήταν να θέσει το γαλλικό πυρηνικό οπλοστάσιο σε ευρωπαϊκό έλεγχο, σκέψη που, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αναπτύσσεται με μεγάλη προσοχή, καθώς το περιεχόμενό της είναι… εκρηκτικό. Μια άλλη είναι η μετατροπή του γαλλικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ευρωπαϊκό βέτο, κάτι που στην πράξη εν μέρει ήδη συμβαίνει, εφόσον το Παρίσι ουδέποτε προβάλλει βέτο χωρίς να συμβουλευθεί το Βερολίνο. Στόχος των πρωτοβουλιών θα ήταν να αναζωογονηθεί η Ε.E., με τη Γαλλία να μοιράζεται τα δικά της πλεονεκτήματα ώστε να αποσπάσει περισσότερα οφέλη από τις παραχωρήσεις άλλων κρατών. Πρόκειται για σκέψεις που παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο, αφού το Βερολίνο εξακολουθεί να απαντά αρνητικά στη βασικότερη πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν περί αναμόρφωσης της Ευρωζώνης. Την Πέμπτη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ προέτρεψε τους εταίρους να άρουν τις αντιστάσεις τους, τουλάχιστον σε ένα περιφερειακό ζήτημα όπως είναι η φορολόγηση των κολοσσών του Ιντερνετ για τα κέρδη που αποκομίζουν στην Ευρώπη.

«Φθάνουν οι δικαιολογίες»

Είναι ένα ζήτημα που κινείται στον φυσικό χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Φθάνουν οι δικαιολογίες. Το εμπόδιο είναι η πολιτική βούληση, έχουμε ξεπεράσει όλα τα τεχνικά ζητήματα» είπε ο Λε Μερ, σημειώνοντας ότι επιχειρήσεις όπως οι Google, Amazon, Facebook και Αpple καταβάλλουν πολύ μικρότερο φόρο από ό,τι μικρές ή μικρομεσαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ο Λε Μερ προειδοποίησε ότι στις ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις αν η Ε.Ε. δεν φανεί ικανή να προστατεύσει τους Ευρωπαίους φορολογουμένους και καταναλωτές. Αν όλα αυτά δεν φαίνονται αρκετά επαναστατικά, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν στο διάγγελμα της Πέμπτης προανήγγειλε και άγνωστης φύσης «δομικές, ιστορικές αποφάσεις» τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.