ΚΟΣΜΟΣ

Σε δημοπρασία η πρώτη ηλεκτρική αναπηρική καρέκλα του Στίβεν Χόκινγκ (φωτογραφίες)

se-dimoprasia-i-proti-ilektriki-anapiriki-karekla-toy-stiven-chokingk-fotografies-2279486

Προσωπικά αντικείμενα και συγγράμματα του διάσημου αστροφυσικού Στίβεν Χόγκινγ θα πωληθούν σε δημοπρασία τον Νοέμβριο από τον οίκο Christie's.

Η δημοπρασία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ιδιωτών και ιδρυμάτων παγκοσμίως και θα γίνει διαδικτυακά, από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι 8 Νοεμβρίου.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα βγουν στο σφυρί περιλαμβάνονται μία από τις αναπηρικές καρέκλες και το τζάκετ αεροπόρου του εκλιπόντος επιστήμονα, αλλά και το σενάριο από το επεισόδιο των  "Simpsons" στο οποίο είχε εμφανιστεί ο Χόκινγκ.

se-dimoprasia-i-proti-ilektriki-anapiriki-karekla-toy-stiven-chokingk-fotografies0
Το τζάκετ που φορούσε ο Χόκινγκ στο ντοκιμαντέρ Stephen Hawking’s Favorite Places, το 2016, αναμένεται να «πιάσει» από 113.000 έως 170.000 ευρώ 

Ο Χόκινγκ έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που είχε εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. 

Η διάγνωση για την ασθένεια κινητικών νευρώνων ήρθε όταν ο Χόκινγκ ήταν 21 ετών.Στη δημοπρασία θα διατεθεί το πρώτο ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο που χρησιμοποιούσε ο νεαρός επιστήμονας.

se-dimoprasia-i-proti-ilektriki-anapiriki-karekla-toy-stiven-chokingk-fotografies2

Η αναπηρική καρέκλα αναμένεται να «πιάσει» από 11. 883 έως 17.000 ευρώ αλλά οι διοργανωτές πιστεύουν  ότι η τελική τιμή πώλησης θα ξεπεράσει τις εκτιμήσεις τους.

se-dimoprasia-i-proti-ilektriki-anapiriki-karekla-toy-stiven-chokingk-fotografies4

Ο Στίβεν Χόκινγκ πέθανε στις 14 Μαρτίου 2018, στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ σε ηλικία 76 ετών, από επιπλοκές της αμυοτροφικής σκλήρυνσης από την οποία έπασχε για 52 έτη.