ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζει την πορεία του προς τις ΗΠΑ το «καραβάνι» των μεταναστών – Τρεις νεκροί

Συνεχίζει την πορεία του προς τις ΗΠΑ το «καραβάνι» των μεταναστών – Τρεις νεκροί

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ξεκίνησε το καραβάνι χιλιάδων μεταναστών από την Ονδούρα, στις 13 Οκτωβρίου, με κατεύθυνση προς τα σύνορα με τις ΗΠΑ. 

Eνας μετανάστης βρέθηκε νεκρός στον δρόμο που οδηγεί από την Ταπάτσουλα στην Ουίστλα, στο νότιο Μεξικό, ανακοίνωσαν σήμερα οι εισαγγελικές αρχές, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο μετανάστης πέθανε από αναπνευστικά προβλήματα και αφυδάτωση. Τα στοιχεία του δεν έχουν γίνει γνωστά. Την Δευτέρα, ένας 25χρονος σκοτώθηκε πέφτοντας από ένα όχημα εν κινήσει. Οι αρχές της Γουατεμάλας ανέφεραν επίσης ότι ένας Ονδουριανός έχασε τη ζωή του, κάτω από παρόμοιες συνθήκες, το Σάββατο. 

Συνεχίζει την πορεία του προς τις ΗΠΑ το «καραβάνι» των μεταναστών – Τρεις νεκροί-1

Τα Ηνωμένα Eθνη εκτιμούν ότι ο αριθμός των επίδοξων μεταναστών ξεπερνά τις 7.300. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους πέρασαν παράνομα από τη Γουατεμάλα στο Μεξικό και συνεχίζουν την πορεία τους παρά τις προειδοποιήσεις των μεξικανικών αρχών ότι θα απελαθούν. Πέρασαν το βράδυ της Δευτέρας στην Ουίστλα, σε αυτοσχέδιες σκηνές ή στο ύπαιθρο. Οι οργανωτές του καραβανιού ανέφεραν ότι είναι πιθανόν να παραμείνουν στην πόλη αυτή και σήμερα, για να ανακτήσουν δυνάμεις καθώς έχουν μπροστά τους μια πορεία σχεδόν 4.000 χιλιομέτρων, μέχρι τα σύνορα.

«Εν μέσω χάους, πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε λίγη τάξη… Πρέπει να προλάβουμε να μην χτυπήσει ή σκοτωθεί κανείς», είπε ο Ιρινέο Μουχίκα, από την οργάνωση «Πουέμπλο Σιν Φροντέρας» που βοηθά τους μετανάστες.

Συνεχίζει την πορεία του προς τις ΗΠΑ το «καραβάνι» των μεταναστών – Τρεις νεκροί-2

Ο δήμαρχος της Ουίστλα Χοσέ Λουί Λαπάρα είπε ότι η πόλη παρέχει ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς που «το μόνο που θέλουν είναι να βρουν δουλειά». 

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι πολλοί από τους μετανάστες ενδέχεται να δικαιούνται άσυλο. «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στις χώρες ότι στο καραβάνι αυτό ενδέχεται να μετέχουν και άνθρποι που διατρέχουν πραγματικά κίνδυνο.

Συνεχίζει την πορεία του προς τις ΗΠΑ το «καραβάνι» των μεταναστών – Τρεις νεκροί-3

Σε μια κατάσταση όπως αυτή, είναι ουσιαστικής σημασίας οι άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο και να λάβουν την προστασία που δικαιούνται, προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για τον επαναπατρισμό ή την απέλασή τους», τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το Μεξικό προέτρεψε τους μετανάστες να ζητήσουν άσυλο στη χώρα, αλλά μόνο 1.000 το έχουν κάνει μέχρι τώρα. Πολλοί από αυτούς απαξιώνουν τη διαδικασία, επειδή είναι χρονοβόρα και επειδή οι περισσότεροι δεν θέλουν να παραμείνουν στο Μεξικό.

Συνεχίζει την πορεία του προς τις ΗΠΑ το «καραβάνι» των μεταναστών – Τρεις νεκροί-4

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA