Πλαστοί πέντε πάπυροι του Κουμράν, γνωστοί και ως χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

Πλαστοί πέντε πάπυροι του Κουμράν, γνωστοί και ως χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαστά είναι τουλάχιστον πέντε από τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας που φυλάσσονταν στο Μουσείο της Βίβλου.

Τα κομμάτια των χειρογράφων αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της συλλογής του Μουσείου της Βίβλου, το οποίο ιδρύθηκε από την οικογένεια που κατέχει την αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων Hobby Lobby.

Ερευνητές που εδρεύουν στη Γερμανία εξέτασαν τα κομμάτια των χειρογράφων και ανέλυσαν το μελάνι τους, διαπιστώνοντας ότι πέντε από αυτά «έχουν χαρακτηριστικά τα οποία δεν συνάδουν με την αρχαία προέλευσή τους και έτσι θα πάψουν να εκτίθενται», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το Μουσείο της Βίβλου.

Οι ακαδημαϊκοί ανέκαθεν αμφισβητούσαν την αυθεντικότητα των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας που πωλούνται στην αγορά από παλαιοπώλες. Το Μουσείο της Βίβλου, το οποίο ιδρύθηκε από την οικογένεια Γκριν της Οκλαχόμα, η οποία διαθέτει την αλυσίδα καταστημάτων Hobby Lobby, χρηματοδότησε έρευνα, τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου να διαπιστώσει αν τα 16 χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας που έχει στην κατοχή του είναι αυθεντικά.

Ο Τζέφρι Κλόχα, επικεφαλής έφορος του Μουσείου της Βίβλου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Αν και περιμέναμε ότι η έρευνα θα κατέληγε σε διαφορετικά αποτελέσματα, αυτή είναι μία ευκαιρία για να επιμορφώσουμε το κοινό σχετικά με την αναγκαιότητα επαλήθευσης της αυθεντικότητας των αρχαίων βιβλικών εκθεμάτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακαδημαϊκοί αλλά και αναφορές από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν αμφισβητήσει την αυθεντικότητα των χειρογράφων της Νεκράς θάλασσας που εκτίθενται στο Μουσείο της Βίβλου ήδη από τα εγκαίνιά του.

Στη Δυτική Οχθη

Οι πάπυροι του Κουμράν αποτελούνται από εκατοντάδες χειρόγραφα και χιλιάδες τμήματα αρχαίων εβραϊκών κειμένων και ανακαλύφθηκαν στη Δυτική Οχθη από βεδουίνους βοσκούς κατά τη δεκαετία του 1940. Τα χειρόγραφα, που χρονολογούνται περίπου πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, αποτέλεσαν έναν πραγματικό θησαυρό πληροφοριών σχετικά με την εβραϊκή Βίβλο.

Tα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας είναι γνωστά και ως Πάπυροι του Κουμράν, καθώς ανακαλύφθηκαν στα σπήλαια του Κουμράν, τα οποία βρίσκονται περίπου 1,6 χιλιόμετρο από τη βορειοδυτική όχθη της Νεκράς Θάλασσας. Αποτελούν μέρη πιο εκτεταμένων χειρογράφων, τα οποία καταστράφηκαν από φυσικά αίτια ή εξαιτίας ανθρώπινης παρέμβασης, με τα περισσότερα κομμάτια τους να περιέχουν μόνο ελάχιστο κείμενο. Ωστόσο, μικρός αριθμός χειρογράφων παραμένει σε άριστη κατάσταση. Οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να δημιουργήσουν μία συλλογή από 981 διαφορετικά χειρόγραφα που εντοπίστηκαν το 1946-1947 και το 1956 από έντεκα διαφορετικά σπήλαια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σπήλαια του Κουμράν βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον εβραϊκό οικισμό της ελληνιστικής περιόδου, Χιρμπέτ Κουμράν, στη Δυτική Οχθη.

Τα κείμενα αυτά έχουν τεράστια ιστορική, θρησκευτική και γλωσσική σημασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή