Υπόθεση Κασόγκι: Ανεβάζει τους τόνους ο Τραμπ

Υπόθεση Κασόγκι: Ανεβάζει τους τόνους ο Τραμπ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικές ευθύνες στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι καταλόγισε ο Ντόναλντ Τραμπ στις πιο σκληρές μέχρι σήμερα δηλώσεις του έναντι του θρόνου.

«Αυτός κάνει κουμάντο εκεί πέρα, επομένως αν κάποιος ευθύνεται, είναι αυτός», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal. Οπως ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, έθεσε πιεστικά στον πρίγκιπα το ερώτημα ποιος διέταξε την επιχείρηση εξόντωσης του Κασόγκι και η απάντηση που εισέπραξε ήταν ότι η πρωτοβουλία ανήκε σε κατώτερους αξιωματούχους. Στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν πιστεύει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο Τραμπ αρκέστηκε να απαντήσει: «Πραγματικά, θέλω να τον πιστέψω».

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «φιάσκο» των σαουδαραβικών αρχών την υπόθεση Κασόγκι και είχε κάνει λόγο για «τη χειρότερη απόπειρα συγκάλυψης όλων των εποχών». Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κήρυξε ανεπιθύμητους στις ΗΠΑ 21 αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας που εμπλέκονται στην υπόθεση Κασόγκι, ακυρώνοντας τις βίζες τους.

Στην Αγκυρα, ο Ιλνούρ Τσεβίκ, ένας από τους λιγότερο προβεβλημένους συμβούλους του Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ «έχει τα χέρια του βαμμένα στο αίμα του Κασόγκι». Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε για ακόμη μία φορά να ενοχοποιήσει ευθέως το παλάτι, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα επιτρέψει τη συγκάλυψη αυτής της δολοφονίας και θα διασφαλίσει ότι όλοι όσοι τη διέταξαν και όλοι όσοι τη διέπραξαν θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Ερευνες

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, η Αγκυρα παρέδωσε στη διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ τις ενδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί για τη δολοφονία Κασόγκι, συμπεριλαμβανομένων των βίντεο και των ηχητικών ντοκουμέντων. Η Χάσπελ επρόκειτο να ενημερώσει χθες τον Ντόναλντ Τραμπ για τα αποτελέσματα της επίσκεψής της στην Αγκυρα. Την ίδια ώρα, στην Κωνσταντινούπολη, οι διωκτικές αρχές ερευνούσαν το πηγάδι που βρίσκεται στον κήπο του σαουδαραβικού προξενείου, ύστερα από την άδεια που τους δόθηκε τελικά από τους Σαουδάραβες.

Χθες το απόγευμα, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εκφώνησε ομιλία στο διεθνές επενδυτικό φόρουμ του Ριάντ, όπου παρά τη διεθνή κατακραυγή συμμετέχουν πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις, τραπεζίτες και αξιωματούχοι. Ο πρίγκιπας διάδοχος διαβεβαίωσε ότι οι δολοφόνοι του Κασόγκι θα τιμωρηθούν και ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή