ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερη δοκιμασία για Μέρκελ θα είναι οι εκλογές στην Εσση

deyteri-dokimasia-gia-merkel-tha-einai-oi-ekloges-stin-essi-2280221

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Δύο μήνες μετά την εκλογική απογοήτευση στη Βαυαρία, η Αγκελα Μέρκελ και ο κυβερνητικός της συνασπισμός αντιμετωπίζουν νέα εκλογική δοκιμασία την Κυριακή στο κρατίδιο της Εσσης.

Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του SPIEGEL και της εφημερίδας Hessische Niedersächsische Allgemeine, οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται μόλις στο 27%, οι Σοσιαλδημοκράτες στο 22% και σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι Πράσινοι.

Η «Ντόιτσε Βέλε» δεν αποκλείει εξάλλου σε χθεσινή της ανταπόκριση να αναδειχθούν ρυθμιστές οι Πράσινοι στην Εσση και να γίνει πρωθυπουργός ο Ταρέκ αλ Ουαζίρ, ο οποίος είναι μισός Υεμενίτης. Προδικάζοντας νέο δυσμενές αρνητικό αποτέλεσμα, η καγκελάριος έσπευσε να προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα σε εθνικό επίπεδο από το αποτέλεσμα αυτής της τοπικής ψηφοφορίας. Αν ωστόσο το κόμμα της, το οποίο σημειωτέον κυβερνά στην Εσση, ηττηθεί την Κυριακή, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ δυσμενής για την καγκελάριο, που αντιμετωπίζει στις αρχές του Δεκεμβρίου μια ψηφοφορία των μελών για την προεδρία του κόμματος. «Ποιος θα παίξει τον ρόλο του δολοφόνου της βασίλισσας;», έγραψε η Die Welt λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται μη κατονομαζόμενα στελέχη του κόμματος, «μια απρόβλεπτη δυναμική μπορεί να πυροδοτηθεί (σε περίπτωση εκλογικής ήττας) και να κοστίσει στη Μέρκελ τα πόστα της».