ΗΠΑ: Εκλογές με χαρακτήρα δημοψηφίσματος

ΗΠΑ: Εκλογές με χαρακτήρα δημοψηφίσματος

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις προκριματικές εκλογές του 2016 για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ο γερουσιαστής Τέξας Τεντ Κρουζ και ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Σκοτ Γουόκερ ήταν ανθυποψήφιοι του Ντόναλντ Τραμπ. Εχοντας ανταλλάξει πολύ σκληρές κουβέντες με τον μετέπειτα πρόεδρο, απέφυγαν να τον εμπλέξουν στην εκστρατεία για την επανεκλογή τους ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της επόμενης Τρίτης, οπότε οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν γερουσιαστές, βουλευτές και κυβερνήτες πολιτειών.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι αναμετρήσεις παρέμεναν αμφίρροπες, τόσο ο Κρουζ όσο και ο Γουόκερ υποχρεώθηκαν, τις τελευταίες ημέρες, να παρακαλέσουν τον Τραμπ να παραστεί σε προεκλογικές συγκεντρώσεις τους. Ο λόγος είναι προφανής: η συμπαγής εκλογική βάση του προέδρου έπρεπε πάση θυσία να κατέβει στις κάλπες και μόνο ο ίδιος ο Τραμπ θα μπορούσε να εξασφαλίσει κάτι τέτοιο. Είτε με τη θετική είτε με την αρνητική έννοια, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι το κεντρικό πρόσωπο των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου. Οι Δημοκρατικοί έχουν κηρύξει πανστρατιά, δίνοντας στην αναμέτρηση χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Τραμπ. Οι δημοσκοπικές ενδείξεις τούς ευνοούν.

Σύμφωνα με ανάλυση τριών πρόσφατων δημοσκοπήσεων από το πρακτορείο Reuters, οι Δημοκρατικοί διατηρούν προβάδισμα μεταξύ 5% και 10% έναντι των Ρεπουμπλικανών, αν και τις τελευταίες ημέρες η ψαλίδα φαίνεται να κλείνει. Οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται ότι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, αλλά οι αντίπαλοί τους είναι πολύ πιθανό να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Από τις 65 έδρες της Βουλής που παραμένουν αμφίρροπες, οι Δημοκρατικοί βελτίωσαν τις δημοσκοπικές επιδόσεις τους από τις αρχές Σεπτεμβρίου στις 48, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί μόνο σε επτά. Το κόμμα της αντιπολίτευσης χρειάζεται καθαρό κέρδος μόλις 23 εδρών για να αλώσει τη Βουλή.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή Κέβιν Μακάρθι υποχρεώθηκε να διαγράψει από το Twitter προηγούμενη ανάρτησή του, με την οποία κατηγορούσε τρεις Εβραίους δισεκατομμυριούχους, τους Σόρος, Στέγερ και Μπλούμπεργκ, ότι προσπαθούν να εξαγοράσουν τις εκλογές για λογαριασμό των Δημοκρατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή