Στόχος κομμουνιστών κατασκόπων ο Τραμπ το ’80

Στόχος κομμουνιστών κατασκόπων ο Τραμπ το ’80

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κομμουνιστική υπηρεσία πληροφοριών της Πράγας ενίσχυσε τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες κατά του Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη της δεκαετίας του 1980, προκειμένου να αποκτήσει πληροφορίες για τα ανώτερα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης. Αυτό υποδεικνύεται από το άνοιγμα των αρχείων και έχουν αποκαλύψει κατάσκοποι του Ψυχρού Πολέμου. Η τσεχοσλοβακική Στάτνι Μπεζπέκνοστ πραγματοποίησε την κατασκοπευτική αποστολή κατά του Τραμπ μετά τον γάμο του με την πρώτη σύζυγό του Ιβάνα Ζελνικόβα, το 1977.

Ο πατέρας της Ιβάνας, Μίλος Ζέλνιτσεκ, έδινε τακτικά πληροφορίες στην υπηρεσία πληροφοριών σχετικά με τις επισκέψεις της κόρης του από τις ΗΠΑ, όπως, εξάλλου, και για τη σταδιοδρομία του διάσημου γαμπρού του στη Νέα Υόρκη. Ο Ζέλνιτσεκ είχε χαρακτηριστεί «συνωμοτικός πληροφοριοδότης» και η συνεργασία του με την υπηρεσία πληροφοριών διήρκεσε μέχρι το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Νέα αρχεία, για τα οποία έλαβαν γνώση ο Guardian και το τσεχικό περιοδικό Respekt, αποδεικνύουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον της υπηρεσίας πληροφοριών για τον Τραμπ μετά τις προεδρικές εκλογές του 1988, όταν εξελέγη ο Μπους ο πρεσβύτερος.

Ενας πρώην πράκτορας της υπηρεσίας πληροφοριών, ο Βλαστιμίλ Ντάνεκ, ο οποίος ζει συνταξιούχος στο χωριό Ζάντνι Αρνόστοφ, επιβεβαίωσε την επιχείρηση που είχε ως επίκεντρο τον Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας δημόσια για πρώτη φορά ο Ντάνεκ δήλωσε: «Φυσικά ο Τραμπ ήταν για εμάς ένα πολύ ενδιαφέρον πρόσωπο. Ηταν ένας επιχειρηματίας με πολλές επαφές και στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Επικεντρωθήκαμε σε αυτόν επειδή γνωρίζαμε ότι έχει επιρροή. Είχαμε πληροφορίες ότι θα ήθελε να γίνει πρόεδρος στο μέλλον». Ο Ντένεκ υποστηρίζει ότι και οι ανώτεροί του, στο αρχηγείο της υπηρεσίας, είχαν επικεντρωθεί στον Τραμπ. «Δεν ήμασταν μόνο εμείς που παρακολουθούσαμε τον Τραμπ. Και το πρώτο κλιμάκιο της υπηρεσίας ενδιαφερόταν γι’ αυτόν και δεν γνωρίζω αν μοιραζόταν τις πληροφορίες που συγκέντρωνε με την Κα Γκε Μπε» και προσέθεσε: «Δεν θέλω να σας πω άλλες πληροφορίες. Είναι ένα παρελθόν που προσπαθώ να ξεχάσω. Δεν θέλω να δημιουργηθούν προβλήματα». Παραμένει άγνωστο πάντως κατά πόσον η Σοβιετική Ενωση είχε δώσει τις εντολές για τη δεκαετή παρακολούθηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή