Κύπρος: Διάσωση 17 μεταναστών από τη Συρία στη θαλάσσια περιοχή του Κάβο Γκρέκο

Κύπρος: Διάσωση 17 μεταναστών από τη Συρία στη θαλάσσια περιοχή του Κάβο Γκρέκο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαεπτά μετανάστες από τη Συρία που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή του Κάβο Γκρέκο διασώθηκαν σήμερα από την λέμβο «Ονήσιλος» της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, υπό το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ). 

Οι μετανάστες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, ενώ σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της αστυνομίας, το μικρό σκάφος εντοπίστηκε γύρω στη 1:40 χθες το μεσημέρι, 42 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο.

Μετά τον εντοπισμό του, τέθηκε σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο «Ναυκράτης» και το ΚΣΕΔ έδωσε εντολή άκατος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, να πλεύσει στην περιοχή. Γύρω στις δύο το μεσημέρι, η άκατος «Ονήσιλος»απέπλευσε από το λιμάνι Λάρνακας και τρεις ώρες αργότερα το πλήρωμα εντόπισε το μικρό σκάφος.

Λόγω θαλασσοταραχής, που επικρατούσε στην περιοχή, ήταν αδύνατη η ρυμούλκηση του σκάφους προς το λιμάνι Λάρνακας και έτσι οι 17 επιβαίνοντες σ’ αυτό επιβιβάστηκαν στην άκατο της Αστυνομίας και μεταφέρθηκαν στη στεριά.

Όπως διαπιστώθηκε, οι επιβαίνοντες στο μικρό σκάφος ήταν 11 άνδρες, μία γυναίκα και πέντε ανήλικα παιδιά, ηλικίας από 3 μέχρι 15 ετών. Όλοι ήταν καλά στην υγεία τους, ωστόσο ένα κοριτσάκι τριών χρόνων μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, λόγω συμπτωμάτων πυρετού και αφού έτυχε των πρώτων βοηθειών απολύθηκε.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στις κυπριακές αρχές, οι επιβάτες απέπλευσαν στις 29 Οκτωβρίου, από λιμάνι του Λιβάνου, αφού πλήρωσαν χίλια ευρώ ο κάθε ένας, σε άγνωστο τους πρόσωπο, που τους παρέδωσε το σκάφος. Προορισμός τους, όπως ανέφεραν, ήταν η Κύπρος. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών στην Κοκκινοτριμιθιά.

Την υπόθεση διερευνά το ΤΑΕ Λάρνακας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή