Απειλές Ερντογάν εναντίον των Κούρδων

Απειλές Ερντογάν εναντίον των Κούρδων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή του να επεκτείνει την εκστρατεία του τουρκικού στρατού εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στα ανατολικά του Ευφράτη, στη Συρία, ανακοίνωσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα καταστρέψουμε τις βάσεις των τρομοκρατών ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Εχουμε ολοκληρώσει τις προετοιμασίες και τον σχεδιασμό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στην Αγκυρα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε μια «τελευταία προειδοποίηση», όπως είπε, προς όσους απειλούν τα νότια σύνορα της χώρας του. Την περασμένη Κυριακή, τουρκικές δυνάμεις που ήδη βρίσκονται στα δυτικά του Ευφράτη άρχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις των Κούρδων μαχητών στην πόλη Κομπάνι, στην ανατολική όχθη του ποταμού.

Η σκλήρυνση της πολιτικής Ερντογάν στο Κουρδικό απειλεί για ακόμη μία φορά να φέρει τη χώρα του σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τη YPG ως δύναμη κρούσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σε ελεγχόμενους από τους Κούρδους περιοχές, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διέψευσε τις κατηγορίες της Δαμασκού ότι η χώρα του αθετεί τις δεσμεύσεις της σχετικά με τη συμφωνία που συνήψε με τη Ρωσία για ανακωχή στο Ιντλίμπ, τελευταίο σημαντικό θύλακο των αντικαθεστωτικών ανταρτών, στη βορειοδυτική Συρία. Τη Δευτέρα, ο Σύρος ομόλογός του Ουαλίντ αλ Ουαλέμ είχε δηλώσει ότι οι τρομοκράτες που δρουν στις γραμμές των αντικαθεστωτικών συνεχίζουν να είναι παρόντες, μαζί με τον βαρύ οπλισμό τους, στο Ιντλίμπ, παρά την υπόσχεση της Αγκυρας για την απομάκρυνσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή