ΚΟΣΜΟΣ

Διορία Eurogroup στην Ιταλία για αναθεώρηση προϋπολογισμού -Eως τις 13 Νοεμβρίου

Διορία Eurogroup στην Ιταλία για αναθεώρηση προϋπολογισμού -Eως τις 13 Νοεμβρίου

Το Eurogroup συμφώνησε ότι η Ιταλία θα πρέπει να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρώντας τον προϋπολογισμό της, ως τις 13 Νοεμβρίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σε δήλωσή τους τονίζουν ότι είναι σύμφωνοι με τη γνώμη της Επιτροπής, η οποία απέρριψε το προσχέδιο του Ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, λόγω σημαντικών παρεκκλίσεων από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ.

Αναμένουμε από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ», τονίζουν με δήλωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο διάλογος με τις ιταλικές Αρχές θα αποδώσει καρπούς και θα πείσει την Ιταλία να υιοθετήσει βιώσιμα δημοσιονομικά στοιχεία.

Η Ρώμη έχει προθεσμία ως τη 13η Νοεμβρίου να υποβάλλει αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν. Όμως οι ηγέτες της κυβέρνησης συμμαχίας απέκλεισαν επανειλημμένα οποιαδήποτε ουσιαστική μεταβολή στον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό, καθώς επιμένουν ότι ο υψηλότερος δανεισμός της χώρας από τις αγορές είναι απαραίτητος για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Τζοβάνι Τρία επανέλαβε ότι τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού δεν θα αλλάξουν, ενώ τόνισε πως η Ρώμη αναμένει το ιταλικό δημόσιο χρέος (131% του ΑΕΠ) να μειωθεί χάρη στην ανάπτυξη, άρα τα αυξημένα έσοδα που θα προκύψουν.

Ιταλός κυβερνητικός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η Ρώμη εργάζεται για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης -κυρίως για να χαλαρώσει η πίεση των αγορών στα ιταλικά ομόλογα- αλλά δεν διευκρίνισε πώς θα γεφυρωθούν οι αποκλίσεις.

Η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τη γνώμη της για τις τροποποιήσεις όλων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, την 21η Νοεμβρίου. Εάν η Ρώμη δεν αναθεωρήσει τα στοιχεία του προϋπολογισμού της ώστε να συμμορφώνονται προς τους κανόνες του ΣΣΑ, η Κομισιόν είναι πιθανό να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει των κανόνων για τα δημοσιονομικά, που ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή προστίμων και στο πάγωμα των κεφαλαίων από τα ταμεία της ΕΕ που προορίζονται για την Ιταλία.

Οι υπουργοί Οικονομικών τόνισαν προσερχόμενοι στο συμβούλιο ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας -της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης- πλήττει το ενιαίο νόμισμα και τα σχέδια για βαθύτερη ολοκλήρωση.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι το ενιαίο νόμισμά μας», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

Για να προετοιμαστούν για τη δυνητική επόμενη οικονομική κρίση, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θέλουν να υπάρξει περαιτέρω ολοκλήρωση των οικονομιών τους, εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν έναν κοινό μηχανισμό εγγύησης των καταθέσεων, έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, να θεσπίσουν κοινούς κανόνες για τις αναδιαρθρώσεις χρεών και να ενισχύσουν το ταμείο που είναι αρμόδιο για τη λύση τραπεζών.

Θέλουν ακόμη να ενισχύσουν τις εξουσίες του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί πιο στενά τις οικονομίες των κρατών-μελών, και να δημιουργηθούν νέα εργαλεία δανεισμού που θα μπορούν να αξιοποιηθούν πολύ πριν μια χώρα απολέσει την πρόσβασή της στις αγορές.

Όμως «η συμπεριφορά της Ιταλίας θέτει τα σχέδιά μας σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ. Ο ίδιος, νωρίτερα, είχε τονίσει σε ανάρτησή του στο Twitter πως αν οποιαδήποτε χώρα μέλος της ευρωζώνης «λέει ότι οι κανόνες δεν την ενδιαφέρουν, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Είναι απλό».

Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, προέτρεψε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν την 8η Δεκεμβρίου στη Ρώμη για να πουν «ειρηνικά» στους «κυρίους αυτούς στις Βρυξέλλες: αφήστε μας να δουλέψουμε, να ζήσουμε και να αναπνεύσουμε».

Η κατάσταση της οικονομίας της Ιταλίας χαρακτηρίζεται ανησυχητική, με το ποσοστό της ανεργίας στο 10,1%, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (8,1%) και την οικονομική δραστηριότητα να τελματώνεται το τρίτο τρίμηνο, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και τρία χρόνια.

Η ιταλική κυβέρνηση βασίζει τον προϋπολογισμό της σε μια αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019, 1,5%, έναντι 1,1% που προβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα παρουσιάσει νεότερες εκτιμήσεις μεθαύριο Πέμπτη. Αν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη της προσδοκώμενης, το χρέος της Ιταλίας θα γίνει ακόμη πιο βαρύ.

Το «σπρεντ», η διαφορά του επιπέδου των επιτοκίων των ιταλικών κρατικών ομολόγων από εκείνο των γερμανικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς, κυμαίνεται γύρω στις 300 μονάδες βάσης, έναντι των 130 που καταγράφονταν κατά μέσον τους τέσσερις πρώτους μήνες της χρονιάς, πάντως ο κίνδυνος απώλειας της πρόσβασης της Ιταλίας στις αγορές μοιάζει μάλλον απομακρυσμένος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ