Γαλλία: Ο Μακρόν στα πεδία μαχών

Γαλλία: Ο Μακρόν στα πεδία μαχών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΝΤΕΝ. Τον ανδριάντα του λογοτέχνη Μορίς Ζενεβουά, που τραυματίσθηκε βαριά στη μάχη του Μάρνη το 1915 και περιέγραψε με ευαισθησία και λυρισμό την εμπειρία των στρατιωτών στα χαρακώματα του Μεγάλου Πολέμου, επισκέφθηκε χθες το πρωί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προτού κατευθυνθεί το απόγευμα στο επιβλητικό μνημείο και ομαδικό τάφο του πεδίου μάχης του Βερντέν, συνοδευόμενος από μαθητές λυκείων της περιοχής.

Ο Γάλλος πρόεδρος ολοκλήρωσε χθες την τρίτη ημέρα του «περίπλου μνήμης», ο οποίος θα τον φέρει στα μεγαλύτερα πεδία μαχών, υπενθυμίζοντας παράλληλα στους συμπατριώτες του ξεχασμένες πτυχές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Νωρίς το βράδυ, ο κ. Μακρόν συναντήθηκε στη Ρενς με τον πρόεδρο του Μάλι, Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, για να τιμήσουν από κοινού τη μνήμη και τη συμβολή των Αφρικανών στρατιωτών από τις γαλλικές αποικίες, στις μάχες του Δυτικού Μετώπου.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μακρόν επισκέφθηκε την περιοχή Μοράνζ της Μοζέλ, τόπο πραγματικής εκατόμβης στις μάχες των Συνόρων του θέρους 1914. Στις μάχες αυτές σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40.000 Γάλλοι στρατιώτες, σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών.

Ο ιδιότυπος «περίπλους» του Γάλλου προέδρου θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, επέτειο της Εκεχειρίας του 1918, με τελετή μνήμης στην Αψίδα του Θριάμβου, στην οποία θα συμμετάσχουν, εκτός από τους ηγέτες συμμαχικών κρατών, και εκείνοι της Γερμανίας και της Αυστρίας.

Σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο θα συνέλθει στην κωμόπολη Σαρλεβίλ-Μεζιέρ των Αρδενών, προτού ο Γάλλος πρόεδρος μεταβεί στο νομό της Εν, όπου ήχησε το πρώτο σάλπισμα της εκεχειρίας στις 7 Νοεμβρίου 1918. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος θα επισκεφθεί κέντρο υγείας στο Ροζουά, για συζήτηση στρογγύλης τραπέζης, υπενθυμίζοντας ότι η επίσκεψή του δεν έχει μόνο ιστορικό χαρακτήρα, αλλά αποσκοπεί και στην επανασύνδεση του Εμανουέλ Μακρόν με τους ψηφοφόρους περιοχών, που επλήγησαν σκληρά από τη διακοπή λειτουργίας μεγάλων βιομηχανικών μονάδων.

Κριτική Λεπέν

Στο μεταξύ, οξύτατη κριτική άσκησε η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός, Μαρίν Λεπέν, στην απόφαση του προέδρου Μακρόν να μην πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο των Ηλυσίων στις 11 Νοεμβρίου.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν επιθυμεί εκδηλώσεις στρατιωτικής μνήμης για τη νίκη του 1918, για να ικανοποιήσει την κ. Μέρκελ! Η πρωτοβουλία του αυτή είναι αηδιαστική και προσβλητική για τη μνήμη όσων έπεσαν στο πεδίο της τιμής, με μόνο τους κίνητρο τον πατριωτισμό, και για όσους έδωσαν τη ζωή τους για το έθνος, στο οποίο χρωστάμε τα πάντα», έγραψε η κ. Λεπέν στο Twitter.

Η γαλλική προεδρία απέφυγε φέτος συνειδητά να δώσει θριαμβευτικό τόνο στον εορτασμό των 100 ετών από την Εκεχειρία, εκτιμώντας ότι η επέτειος αυτή πρέπει να σταθεί αφορμή συμβολικής συμφιλίωσης μεταξύ των πάλαι ποτέ αντιπάλων και σημερινών εταίρων, όπως είναι η Γερμανία και η Αυστρία.

Τέλος, αντιμέτωπος με οργισμένους πολίτες, ψηφοφόρους των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, ήλθε χθες στο Βερντέν ο πρόεδρος Μακρόν. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών αυτών, οι οποίοι κατήγγειλαν τη μείωση των συντάξεών τους, ο Γάλλος πρόεδρος κατάφερε να συζητήσει μαζί τους σε ήρεμο τόνο και να υποσχεθεί ότι θα εξετάσει τα αιτήματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή