ΗΠΑ: Μεγάλη προσέλευση στις κάλπες

ΗΠΑ: Μεγάλη προσέλευση στις κάλπες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. H ασυνήθιστα μεγάλη προσέλευση στις κάλπες των χθεσινών ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ εμπόδισε κάθε ασφαλή πρόβλεψη των αποτελεσμάτων, οδηγώντας τους παρατηρητές να δηλώσουν έτοιμοι για εκπλήξεις.

Πριν καν ανοίξουν οι κάλπες, είχαν κάνει χρήση του δικαιώματος της εκ των προτέρων ψήφου 36 εκατ. άνθρωποι, 9 εκατ. περισσότεροι από ό,τι στην προηγούμενη αντίστοιχη αναμέτρηση, το 2014. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ψήφους νέων, μαύρων και ισπανόφωνων, τα ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες ήταν, ανάλογα με την πολιτεία, έως και τέσσερις φορές υψηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά.

Σε κάποια εκλογικά κέντρα, η αναμονή ξεπερνούσε τις δύο ώρες, καθώς ανέκυπταν τεχνολογικά προβλήματα με τους σαρωτές ψηφοδελτίων αλλά και καθυστερήσεις, λόγω της αναπάντεχα μεγάλης προσέλευσης. Η κατακλείδα της προεκλογικής περιόδου, με τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ ότι «όλα όσα έχουμε πετύχει κινδυνεύουν. Μπορούν να τα γκρεμίσουν τόσο γρήγορα όσο εμείς τα χτίσαμε», φαίνεται ότι συσπείρωσε όχι μόνο τους δικούς του ψηφοφόρους αλλά και εκείνους των αντιπάλων του.

Με κίνδυνο κάθε πρόγνωση να αποδειχθεί εσφαλμένη, το πολιτικό περιοδικό Cook Report εκτίμησε ότι οι Δημοκρατικοί επρόκειτο χθες να αποσπάσουν 20 έως 40 επιπλέον έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Υπενθυμίζεται ότι με τις παρούσες ισορροπίες, 23 επιπλέον έδρες αρκούν ώστε ο έλεγχος της Βουλής να περάσει από τους Ρεπουμπλικανούς στους Δημοκρατικούς. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να αυξήσουν την οριακή πλειοψηφία τους στη Γερουσία κατά 1-2 έδρες.

Σε περίπτωση επιστροφής της Βουλής στα χέρια των Δημοκρατικών, το σώμα μπορεί να ανοίξει εκ νέου τις έρευνες για τις σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία, να ζητήσει το «πόθεν έσχες» του προέδρου και να ανοίξει έρευνες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Την προεδρία της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα αναλάβει η βουλευτής Μαξίν Γουότερς, η οποία έχει υποσχεθεί «να κάνει στις τράπεζες ό,τι έκαναν εκείνες στους Αμερικανούς στη διάρκεια της στεγαστικής και της τραπεζικής κρίσης».

Πέρα από τους 435 βουλευτές, τους 35 γερουσιαστές (το ένα τρίτο του σώματος), χθες οι ψηφοφόροι επρόκειτο να επιλέξουν κυβερνήτες 36 πολιτειών. Επίσης, στις κάλπες της Φλόριντα τέθηκε προς ψήφιση διάταξη που αποκαθιστά τα πολιτικά δικαιώματα 1,4 εκατ. καταδίκων που έχουν ολοκληρώσει την έκτιση της ποινής τους – διάταξη που, αν εγκριθεί, μπορεί να γείρει την πλάστιγγα της αμφίρροπης αυτής πολιτείας στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή