Υεμένη: 35 ΜΚΟ ζητούν την «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών»

Υεμένη: 35 ΜΚΟ ζητούν την «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα πέντε υεμενίτικες και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις ζήτησαν την Τετάρτη την «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών» στην Υεμένη, χώρα όπου όπως τόνισαν «14 εκατομμύρια» άνθρωποι πλέον «απειλούνται με λιμοκτονία».

Την κοινή έκκληση υπογράφουν μεταξύ άλλων η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), οι ΜΚΟ Δράση κατά της Πείνας (Action Contre la Faim), CARE International, Oxfam, Γιατροί του Κόσμου (Médecins du Monde) και υεμενίτικες οργανώσεις.

«14 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά απειλούνται να λιμοκτονήσουν στην Υεμένη», τονίζουν οι οργανώσεις αυτές. «Περισσότερο παρά ποτέ, επείγει να αναληφθεί δράση», προσθέτουν. «Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια πολέμου, οι Υεμενίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.»

«Καλούμε τις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, να αναστείλουν κάθε προμήθεια όπλων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη (…), να καταδικάσουν κάθε επίθεση εναντίον των αμάχων και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από οποιοδήποτε μέρος και αν διαπράττονται και να υποστηρίξουν διεθνείς έρευνες για αυτές τις παραβιάσεις», συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση.

«Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη δεν είναι το αποτέλεσμα μιας φυσικής καταστροφής», αλλά «άμεση συνέπεια των ακραίων περιορισμών που επιβλήθηκαν από τα εμπόλεμα μέρη στην πρόσβαση στην τροφή, στα καύσιμα, στα εισαγόμενα φάρμακα και στην ανθρωπιστική βοήθεια», τονίζουν οι ΜΚΟ.

«Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων προστέθηκαν σε μια σειρά παραδειγμάτων της αθέτησης από τη Σαουδική Αραβία των κανόνων του διεθνούς συστήματος και έφεραν ξανά στο φως για τη διεθνή κοινότητα, ειδικά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, την ανάγκη να επανεξετάσουν την εταιρική σχέση τους με το Ριάντ», συνεχίζει το κείμενο.

«Κάθε προμηθευτής όπλων στη συμμαχία την οποία διοικούν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει ηθική και νομική ευθύνη να φροντίζει ότι η συμμαχία τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στην Υεμένη», κατά την κοινή ανακοίνωση των ΜΚΟ.

Στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, αφότου επενέβη σε αυτόν τον Μάρτιο του 2015 η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ εναντίον των σιιτών ανταρτών που είναι γνωστοί ως Χούθι, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι, κατά τον ΟΗΕ, που θεωρεί ότι στη χώρα αυτή εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή