ΚΟΣΜΟΣ

Κερδισμένοι στις εκλογές οι Ελληνοαμερικανοί

Κερδισμένοι στις εκλογές οι Ελληνοαμερικανοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κερδισμένη κατά δύο μέλη του Κογκρέσου αναδεικνύεται στις ενδιάμεσες εκλογές η ελληνοαμερικανική κοινότητα, που σημείωσε επιπρόσθετα κέρδη και σε τοπικό επίπεδο.

Επανεξελέγησαν στη Βουλή και οι τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές: Κώστας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα), Τσάρλι Κριστ (Δημοκρατικός στη Φλόριντα), Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός στο Μέριλαντ) και Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική στη Νεβάδα). H ομογενής, πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ελένη Τσακοπούλου–Κουναλάκη αναδείχθηκε η πρώτη γυναίκα αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας. Στην 1η περιφέρεια του Νιου Χαμσάιρ θα γραφόταν ιστορία ούτως ή άλλως, εκλέγοντας είτε τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο υποψήφιο ή τον πρώτο Αφροαμερικανό. Νικητής τελικά ήταν ο πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική Ελληνοαμερικανός συνιδιοκτήτης εστιατορίου Κρις Πάππας. Επίσης, επικράτησε με 56% στην 6η περιφέρεια της Φλόριντα ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος με ελληνικές ρίζες Μάικλ Βαλτζ.

Στο μεταξύ, παρά τα 38 εκατομμύρια για αρνητική προεκλογική καμπάνια που έριξε ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικανός Ρόμπερτ Χάγκιν, ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ επανεξελέγη με 53,5%.

Σε τοπικό επίπεδο, η πολιτειακή γερουσία της Νέας Υόρκης θα έχει πλέον τρεις Ελληνοαμερικανούς, ενώ μεγάλη πλειοψηφία έχουν κατακτήσει οι Δημοκρατικοί. Μετά τον Μιχάλη Γιάνναρη, εξελέγησαν στην πολιτειακή Γερουσία o Αντριου Γουνάρδης στο Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν και ο Τζέιμς Σκουφής στην 39η περιφέρεια.

Επανεξελέγησαν ακόμη η Δημοκρατική Αραβέλα Σιμωτά στην Αστόρια και η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη στο Μπρούκλιν.