ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι υποψήφιοι προς απόλυση υπουργοί και η αντικατάστασή τους από συμμάχους του Τραμπ (φωτογραφίες)

ΗΠΑ: Οι υποψήφιοι προς απόλυση υπουργοί και η αντικατάστασή τους από συμμάχους του Τραμπ (φωτογραφίες)

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ήταν το πρώτο μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης που αποπέμφθηκε αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, ενώ είναι πιθανό να μην είναι το τελευταίο. Όπως σχολιάζει το Politico, αρκετοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη, είναι ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε παραίτηση μέχρι το τέλος του 2018. Οι απολύσεις αυτές θα γίνουν στο πλαίσιο ενός δραματικού ανασχηματισμού που θα έχει ως κεντρικό στόχο την αλλαγή του χαρακτήρα της κυβέρνησης Τραμπ, ενώ η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, προκαλεί νέο «πολιτικό πονοκέφαλο» στον Αμερικανό πρόεδρο.

Μέσα στους αξιωματούχους που είναι πιθανό να αποχωρήσουν συμπεριλαμβάνεται η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κίρστεν Νίλσεν, για την οποία ο Τραμπ έχει πει σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι θέλει να την αποδεσμεύσει, για την αδυναμία της να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορα.

ΗΠΑ: Οι υποψήφιοι προς απόλυση υπουργοί και η αντικατάστασή τους από συμμάχους του Τραμπ (φωτογραφίες)-1

Ο Τραμπ έχει μιλήσει για την πιθανή αντικατάσταση της Νίλσεν από τον Κρις Κόμπατς, που είναι γνωστός για την επιθετική του στάση σε ζητήματα μετανάστευσης, ενώ δεν κατόρθωσε να εκλεγεί κυβερνήτης στο Κάνσας στις προχθεσινές εκλογές. Ο Αμερικανός πρόεδρος φοβάται όμως ότι η επικύρωση του διορισμού του Κόμπατς θα έχει δυσκολίες στην Γερουσία.

Παράλληλα, ένα άλλο όνομα που συζητιέται τελευταία για την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας είναι αυτό της Γενικής Εισαγγελέως στην Φλόριντα Παμ Μπόντι, εδώ και πολύ καιρό φίλη και πολιτική σύμμαχος του Τραμπ.

Σε προβληματική θέση, βρίσκεται επίσης κι ο υπουργός των Εσωτερικών Ράιαν Ζίνκε, για την ηθική του οποίου, διεξάγεται εσωτερική έρευνα. Ο Ζίνκε είναι ένα από τα πιο αγαπητά μέλη της κυβέρνησης για τον Τραμπ κι έχει υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις του Ναυτικού των ΗΠΑ (Navy SEALS).

ΗΠΑ: Οι υποψήφιοι προς απόλυση υπουργοί και η αντικατάστασή τους από συμμάχους του Τραμπ (φωτογραφίες)-2

Μία άλλη θέση που θα είναι κενή από τη νέα χρονιά, είναι αυτή της πρεσβευτού των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, καθώς η Νίκι Χέιλι αποχωρεί στο τέλος του 2018. Η Χέδερ Νάουερτ, πρώην παρουσιάστρια του Fox News και σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, είναι η πιο πιθανή αντικαταστάτης της Χέιλι.

Ο πρόεδρος Τραμπ την χαρακτήρισε την προηγούμενη εβδομάδα ως «εξαιρετική» και όπως είπε το όνομά της «εξετάζεται σοβαρά».

ΗΠΑ: Οι υποψήφιοι προς απόλυση υπουργοί και η αντικατάστασή τους από συμμάχους του Τραμπ (φωτογραφίες)-3

Ωστόσο, τόσο οι επικριτές, όσο και οι υποστηρικτές της Νάουερτ εκφράζουν αμφιβολίες για ενδεχόμενη επιλογή της, καθώς δεν διαθέτει την κατάλληλα εμπειρία. Επίσης, εκφράζεται ανησυχία για την διαδικασία επικύρωσης του διορισμού της, ακόμη και σε μία Γερουσία, η οποία θα τελεί υπό την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων. Η Νάουερτ δεν αποτελεί επίσης, την πρώτη επιλογή του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον για την θέση αυτή, αλλά το όνομά της μπήκε στην δεύτερη θέση της σχετικής λίστας επιλογής, μετά την αποχώρηση την πρώην αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ντίνας Πάουελ, που αποχώρησε βγαίνοντας από την λίστα.

Ένας άλλος αξιωματούχος για την ανάληψη υπουργικών καθηκόντων είναι ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ, ο οποίος εμφανίζεται ως πιθανός αντικαταστάτης του 87χρονου υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, σύμφωνα με την δήλωση μιας πηγής που είναι ενήμερη των συζητήσεων που γίνονται.

Ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει την συζήτηση που έχει αρχίσει στις ΗΠΑ σχετικά με τον επερχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, δηλώνοντας: «Πολλές κυβερνήσεις προχωρούν σε αλλαγές μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Θα έλεγα ότι σε μεγαλύτερο ποσοστό είμαι πολύ ευχαριστημένος με την κυβέρνηση αυτή».

Παράλληλα, ο ίδιος, θα εξετάσει σοβαρά τον πολιτικό αντίκτυπο θα έχει μία μαζική απόλυση υπουργών, αλλά και την αρνητική εικόνα που είναι ενδεχόμενο να προκληθεί από την διαδικασία επικύρωσης νέων διορισμών στην Γερουσία, σύμφωνα με τις απόψεις στελεχών του Λευκού Οίκου, αλλά και πολιτικών του συμμάχων.

Επίσης, υπάρχει το πρόβλημα της επιλογής των προσώπων που θα αντικαταστήσουν τους υπουργούς που θα φύγουν. «Όλοι θέλουν να δουλέψουν σε αυτόν τον Λευκό Οίκο,” είπε ο Τραμπ στην διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου. Όμως, στην πραγματικότητα, ο Τραμπ είχε συχνά δυσκολίες στον εντοπισμό αλλά και στην επιλογή υποψηφίων για την ανάληψη υψηλών κυβερνητικών καθηκόντων, ενώ η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί από την πρόθεση των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων να αρχίσουν έρευνες, στοχοποιώντας αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ.