ΗΠΑ: Η 307η μαζική δολοφονία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Επτά μήνες στον πόλεμο του Αφγανιστάν το 2010. Η εμπειρία αυτή ήταν αρκετή για να σημαδέψει για πάντα τη ζωή του 28χρονου δράστη και αυτόχειρα, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης σκόρπισε τον θάνατο σε φοιτητικό μπαρ στο ήσυχο Θάουζεντ Οουκς της Καλιφόρνιας. Δώδεκα νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις σφαίρες του πρώην πεζοναύτη Ιαν Ντέιβιντ Λονγκ, ο οποίος εν συνεχεία αυτοκτόνησε.

Εντεκα από τους νεκρούς ήταν εργαζόμενοι και πελάτες του μπαρ, που φιλοξενούσε βραδιά φοιτητών με μουσική κάντρι, ενώ ο δωδέκατος ήταν ο πρώτος αστυνομικός που έφθασε στον τόπο του φονικού. To αιματοβαμμένο Borderline Bar & Grill, οι πελάτες του οποίου πετούσαν απεγνωσμένα καρέκλες στα παράθυρα για να τα σπάσουν και να πηδήξουν έξω, γράφτηκε στον τραγικό κατάλογο των 307 μαζικών δολοφονιών που έχουν συμβεί μέχρι στιγμής φέτος στις ΗΠΑ. Ως μαζικές δολοφονίες περιγράφονται οι δολοφονίες τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων στο ίδιο σημείο, ενώ τα περιστατικά αυτά είναι ένα μικρό μέρος των δεκάδων χιλιάδων θανάτων τον χρόνο από πυροβόλα όπλα στη χώρα.

Ο Λονγκ είχε λευκό ποινικό μητρώο στις ΗΠΑ, αν και η θητεία του ως χειριστής πυροβόλου στην αμερικανική δύναμη στο Αφγανιστάν και τα πολυάριθμα παράσημα και διακρίσεις που απέσπασε παραπέμπουν μάλλον σε φρικτές εμπειρίες πολέμου. «Πιθανό μετατραυματικό στρες» ήταν η εξήγηση που έδωσαν για τη συμπεριφορά του και οι αστυνομικοί που εκλήθησαν πριν από λίγους μήνες στο σπίτι του από 70χρονο γείτονα ο οποίος άκουγε φωνές και δυνατούς χτύπους. Ψυχολόγος που τον εξέτασε, εν συνεχεία έκρινε ότι η περίπτωσή του δεν έχριζε περαιτέρω διερεύνησης. Βετεράνοι των πολέμων εμπλέκονται σε περιστατικά ενδοοικογενειακής και άλλης βίας σε δυσανάλογα μεγάλη συχνότητα.

Δεν είναι σαφές πώς περνούσε ο Λονγκ τον χρόνο του αφότου έληξε η πενταετής θητεία του στους πεζοναύτες, το 2013, πέρα από το να ζει με τη μητέρα του στο σπίτι τους στην ευχάριστη περιοχή Νιούμπερι, που απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από το μοιραίο μπαρ. «Δεν έχουμε προσδιορίσει κίνητρο. Προφανώς είχε ζητήματα στο κεφάλι του που τον οδήγησαν να κάνει κάτι τέτοιο», είπε ο σερίφης της κομητείας Βεντούρα Τζοφ Ντιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή