ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπλάνα και τανκς φτιάχνει η Τουρκία

Αεροπλάνα και τανκς φτιάχνει η Τουρκία

Η πόρτα της Τουρκίας είναι ανοιχτή σε ξένες εταιρείες μηχανοκατασκευών, οι οποίες θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα παραγωγής του TF-X, του πρώτου τουρκικού μαχητικού αεροπλάνου. Αυτό δήλωσε χθες ο διευθυντής της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, στη διάρκεια τελετής για την υπογραφή συμφωνίας με τη στρατιωτική βιομηχανία TR Motors αναφορικά με την κατασκευή του αεροσκάφους. Τον περασμένο χρόνο, ο τουρκικός όμιλος Kale υπέγραψε συμφωνία με τη βρετανική εταιρεία Rolls Royce για την κατασκευή των κινητήρων που θα εφοδιάζουν το TF-X. Οπως δήλωσε ο Ντεμίρ, οι συζητήσεις με τη Rolls Royce συνεχίζονται, αλλά η Τουρκία θεωρεί κόκκινη γραμμή να έχει πλήρη πρόσβαση στην τεχνογνωσία των κινητήρων και να διατηρεί την αποκλειστική κυριότητά τους.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Τούρκος αξιωματούχος γνωστοποίησε ότι σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή αρμάτων μάχης Altay, αποκλειστικά τουρκικής κατασκευής. Η Αγκυρα δίνει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη εθνικής αμυντικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια. Μόνο το πρόγραμμα για την κατασκευή των Altay έχει προϋπολογισμό επτά δισ. ευρώ.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera υποστήριξε, επικαλούμενο πηγές από τη γενική εισαγγελία της Τουρκίας, ότι οι διωκτικές αρχές της Κωνσταντινούπολης εντόπισαν ίχνη υδροφθορικού οξέος και άλλων χημικών ουσιών μέσα σε πηγάδι στην κατοικία του Σαουδάραβα προξένου. Οι τουρκικές αρχές φέρεται να πιστεύουν ότι οι Σαουδάραβες εκτελεστές του Τζαμάλ Κασόγκι χρησιμοποίησαν το οξύ για να διαλύσουν το τεμαχισμένο πτώμα του θύματός τους. Η Σαουδική Αραβία αναγνώρισε ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της, στις 2 Οκτωβρίου, αλλά δεν έχει αποκαλύψει ακόμη πού βρίσκεται η σορός του.

Τέλος, ο πρώην τεχνικός της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταφύγει στη Μόσχα, υποστήριξε ότι το Ριάντ χρησιμοποίησε ισραηλινό λογισμικό για να παρακολουθεί τον Κασόγκι το διάστημα που προηγήθηκε της δολοφονίας του.