Στα δικαστήρια για να γίνει 20 έτη νεότερος

Στα δικαστήρια για να γίνει 20 έτη νεότερος

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΝΕΜ. Δικαστικό αγώνα, με στόχο να αλλάξει την ηλικία του και να αυξήσει τις ερωτικές του επιτυχίες, έχει εγκαινιάσει Ολλανδός «προπονητής θετικής σκέψης».

Ο 69χρονος Εμιλ Ράτελμπαντ ζήτησε από το πρωτοδικείο του Αρνεμ να αλλάξει την ημερομηνία γέννησής του από 11 Μαρτίου 1949 σε 11 Μαρτίου 1969, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμά του αυτό προκύπτει από τη νομοθεσία που αναγνωρίζει τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων.

«Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία μπορείς να αλλάξεις το όνομά σου και το φύλο σου. Γιατί να μην μπορώ να επιλέξω την ηλικία μου;» ανέφερε ο ενάγων.

Το πρωτοδικείο του Αρνεμ αναμένεται να εκδώσει απόφαση εντός του επόμενου μήνα.

Ολλανδοί δικαστικοί εξέφραζαν, όμως, επιφυλάξεις για την υπόθεση, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει νομικός μηχανισμός για την αλλαγή ημερομηνίας γέννησης. Ενα από τα μέλη του δικαστηρίου αναρωτήθηκε τι θα απογίνουν τα 20 χρόνια τα οποία ο κ. Ράτελμπαντ θέλει να σβήσει. «Ποιον φρόντιζαν τότε οι γονείς σας; Ποιο ήταν αυτό το αγοράκι;» ανέφερε ο πρωτοδίκης στο Αρνεμ.

Ο κ. Ράτελμπαντ υποστηρίζει ότι έχει πέσει θύμα διακρίσεων εξαιτίας της ηλικίας του και ότι οι διακρίσεις αυτές επηρεάζουν αρνητικά τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, αλλά και τις επιτυχίες του στην ιστοσελίδα γνωριμιών Tinder.

«Oταν είμαι 69 ετών, οι ορίζοντές μου είναι περιορισμένοι. Αν είμαι 49, τότε μπορώ να αγοράσω καινούργιο σπίτι να οδηγήσω άλλο αυτοκίνητο. Μπορώ επίσης να αναλάβω πιο ενδιαφέρουσες δουλειές. Oταν είμαι στο Tinder και δηλώνω ότι είμαι 69 χρόνων, δεν δέχομαι καμία απάντηση. Αν είμαι 49 και με το πρόσωπο που έχω, θα είμαι σε πλεονεκτική θέση», λέει ο Ράτελμπαντ.

Ο ενάγων υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με ιατρικές γνωματεύσεις, έχει το σώμα 45χρονου, ενώ περιέγραψε τον εαυτό του ως «νεαρό θεό».

Πέρυσι, ο Ράτελμπαντ έγραψε μήνυμα στο Facebook στο οποίο περιέγραφε πώς έφθασε στην απόφασή του να αλλάξει την ημερομηνία γέννησής του έχοντας κοιταχθεί στον καθρέφτη. Η απόφασή του αυτή, λέει ο Ολλανδός ενάγων, δεν προήλθε από τον φόβο του ότι γερνάει, αλλά από την πρόθεσή του να αξιοποιήσει όσο μπορεί περισσότερο τη ζωή του.

Χωρίς σύνταξη

Ο Ράτελμπαντ δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να απαρνηθεί τη σύνταξή του, εφόσον το δικαστήριο εγκρίνει το αίτημά του για αλλαγή ημερομηνίας γέννησης.

Ο ενάγων, που είναι γνωστός στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ως «προπονητής θετικής σκέψης», ασπάσθηκε τον βουδισμό νωρίτερα φέτος. Ο προσηλυτισμός του στη θρησκεία του Σιντάρτα Γκαουτάμα φαίνεται πως απελευθέρωσε τον Ράτελμπαντ και του επέτρεψε να αντιμετωπίσει το σώμα του ως απλό «δοχείο» της ψυχής και όχι ως ιερό και απαραβίαστο όχημα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως θεωρεί ο προτεσταντισμός.

Η υπόθεση Ράτελμπαντ αναμένεται να δοκιμάσει σκληρά το ανεκτικό δικαστικό σύστημα της Ολλανδίας, θέτοντας στους δικαστές θεμελιώδη ερωτήματα για το νόημα της ύπαρξης και τα δικαιώματα του ατόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή