Τζόνσον εναντίον Μπόρις: Παραιτήθηκε ο αδελφός του υπέρμαχου του Brexit και ζητά νέο δημοψήφισμα

Τζόνσον εναντίον Μπόρις: Παραιτήθηκε ο αδελφός του υπέρμαχου του Brexit και ζητά νέο δημοψήφισμα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία δεν πρόκειται να διεξάγει δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη διαμηνύει το γραφείο της πρωθυπουργού της χώρας, Τερέζα Μέι μετά την σημερινή παραίτηση του υπουργού Μεταφορών Τζο Τζόνσον, απαντώντας παράλληλα αρνητικά στην έκκλησή του για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος. 

«Το δημοψήφισμα του 2016 υπήρξε το μεγαλύτερο δημοκρατικό εγχείρημα στην ιστορία της χώρας», δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου της Βρετανίδας πρωθυπουργού και πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα». 

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Τζόνσον είχε ψηφίσει να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, ενώ αντιθέτως ο αδελφός του Μπόρις, ήταν από τους πρωτεργάτες του διαζυγίου της χώρας από την Ε.Ε., κάνοντας εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ενωση. 

«Το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά προς ένα ασυνάρτητο Brexit που θα μας αφήσει παγιδευμένους σε μία υποβαθμισμένη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουμε στο λαό και να διαπιστώσουμε εάν προτίθενται να συνεχίσουμε σε αυτή τη βάση», δηλώνει στο βίντεο που ανήρτησε στο Twitter, στο οποίο αναφέρει αναλυτικά τιους λόγους της παραίτησής του. 

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Βρετανία βρίσκεται στο χείλος της χειρότερης κρίσης της από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. «Δεδομένου ότι η πραγματικότητα του Brexit αποδεικνύεται πως απέχει πολύ από αυτό που κάποτε μας είχαν υποσχεθεί, το δημοκρατικό θα ήταν να δοθεί στον λαό ο τελευταίος λόγος», πρόσθεσε, ενώ κάλεσε ευθέως να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να εγκριθεί η τελική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

«Καθίσταται ολοένα και σαφέστερο για μένα ότι η συμφωνία της αποχώρησης, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, θα ήταν ένα τρομερό λάθος», συνεχίζει ο Τζο Τζόνσον.

Παράλληλα, στην εισαγωγή της παραίτησής του, ο Τζόνσον τόνισε: «Το Brexit δίχασε τη χώρα. Δίχασε πολιτικά κόμματα. Δίχασε και οικογένειες. Μολονότι ψήφισα υπέρ της παραμονής, ήθελα απεγνωσμένα η κυβέρνηση, στην οποία υπηρέτησα με μεγάλη υπερηφάνεια, να πετύχει το Brexit: να επανενώσει τη χώρα, το κόμμα και, ναι, και την οικογένειά μου».

«Οι ελπίδες για την "ευκολότερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία" αποδείχθηκαν απατηλές. Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις που δόθηκαν, δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση μας με την ΕΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή