Σήμερα η απόφαση για τη δήμαρχο της Ρώμης

Σήμερα η απόφαση για τη δήμαρχο της Ρώμης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η θητεία της Βιρτζίνια Ράγκι στον θώκο της δημάρχου Ρώμης είναι καταστροφική ώς τώρα και θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερη για την ίδια και το κόμμα της. Από το 2016, όταν ανέλαβε το αξίωμα, η δήμαρχος της Ρώμης έχει αποδειχθεί ανίκανη να καθαρίσει τους βρώμικους δρόμους της πόλης και να βοηθήσει τη λειτουργία του κακοσυντηρημένου συγκοινωνιακού δικτύου. Τον περασμένο μήνα κατέρρευσαν οι κυλιόμενες σκάλες σε σταθμό του μετρό, τραυματίζοντας 24 άτομα, εκ των οποίων ένας άνδρας έχασε το πόδι του. Ουδείς είναι ικανοποιημένος με το έργο της, γράφει στην ιστοσελίδα του το Politico. Επιπλέον, έχουν διατυπωθεί κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και νεποτισμό.

Σήμερα δικαστήριο αποφασίζει αν η Ράγκι, η οποία ανήκει στο Κίνημα των 5 Αστέρων, είναι ένοχη για ψευδή κατάθεση στους ανακριτές σχετικά με την ανάμειξή της στην προαγωγή αδελφού ενός στενού της συνεργάτη. Είναι το πρώτο, πλην καθοριστικό, βήμα σε μια μακρά νομική διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή εξαετούς κάθειρξης εις βάρος της.

Οπως προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας του κόμματος, μία καταδίκη οποιουδήποτε τύπου θα έχει ως αποτέλεσμα την παραίτησή της. Ωστόσο, παρόλο που ο προϊστάμενός της και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο, και ο ιδρυτής του Κινήματος, Μπέπε Γκρίλο, δεν συμπαθούν τη Ράγκι, δεν θέλουν ταυτόχρονα να τη δουν να παραιτείται γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχο της Ρώμης προς όφελος του εταίρου τους, της Λέγκας. Σύμφωνα με αξιωματούχο του κόμματος στη Ρώμη, ο Ντι Μάιο και ο Γκρίλο είναι σε διαρκή επαφή με τους δικηγόρους του κόμματος για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα σε περίπτωση κάθειρξης της δημάρχου. «Δεν υπάρχει τρόπος να παρακάμψουμε την υπόθεση, φοβάμαι. Αν η Ράγκι καταδικαστεί, δεν έχουμε Plan B, οι κανόνες είναι ξεκάθαροι και είναι αυτοί που μας καθιστούν διαφορετικούς από άλλα παραδοσιακά διεφθαρμένα κόμμα, που κυβέρνησαν αυτήν την πόλη μέχρι τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Politico.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή