Brexit: Κρίσιμη συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου εν μέσω αντιδράσεων για τη συμφωνία με Ε.Ε.

Brexit: Κρίσιμη συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου εν μέσω αντιδράσεων για τη συμφωνία με Ε.Ε.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία για τις τεχνικές λεπτομέρειες της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. επετεύχθη χθες στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σύνοδο στην οποία θα οριστικοποιηθεί, πιθανώς στις 25 Νοεμβρίου. Το ενδιαφέρον μεταφέρεται τώρα στο Λονδίνο, όπου η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα επιχειρήσει, σήμερα, να εξηγήσει το περιεχόμενο της συμφωνίας στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, αντιμετωπίζοντας τις αντιδράσεις οπαδών ενός «σκληρού» Brexit.

Ηδη ο τέως υπουργός Εξωτερικών και θερμός υποστηρικτής του Brexit Μπόρις Τζόνσον την απέρριψε ως «αποικιακή». «Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζουν μια συμφωνία για το Brexit, η οποία θα καταδικάσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε καθεστώς αποικίας», δήλωσε για να προσθέσει ότι η συμφωνία είναι «εντελώς απαράδεκτη σε οποιονδήποτε πιστεύει στη δημοκρατία». Επιπλέον, βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος αλλά και ο ηγέτης των Εργατικών επικαλέστηκαν τους όρους της συμφωνίας που είδαν το φως της δημοσιότητας, προειδοποιώντας ότι αν αυτοί ισχύουν στην πραγματικότητα, τότε θα την καταψηφίσουν. Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Εργατικού Κόμματος Κέιρ Στάρμερ επισήμανε ότι η συμφωνία δεν είναι η σωστή για τη Βρετανία.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο αντιπρόεδρος του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, Νάιτζελ Ντοντς, χαρακτήρισε το κείμενο «δυσκολοχώνευτο» και προειδοποίησε ότι η πραγματική μάχη θα δοθεί στο υπουργικό συμβούλιο και στη Βουλή. Το βασικό εμπόδιο, που υπερέβησαν χθες οι διαπραγματευτές, ήταν το πώς θα διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία όταν η δεύτερη αποχωρήσει, ως τμήμα της Μ. Βρετανίας, από την Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιρλανδικής κρατικής τηλεόρασης, το κείμενο προβλέπει κοινές τελωνειακές διευθετήσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε., ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για συνοριακούς ελέγχους.

Η συμφωνία για το Brexit θα εκτοξεύσει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στο άγνωστο και πολλοί φοβούνται ότι θα βοηθήσει στον κατακερματισμό της Δύσης που προσπαθεί να επιβιώσει της αντισυμβατικής προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και της αυξανόμενης αποφασιστικότητας της Ρωσίας και της Κίνας. Αλλοι λένε ότι η συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα της προσφέρει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων εμπορικών δεσμών πέρα από την Ευρώπη. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες να ξεμπλέξει 46 χρόνια συμμετοχής στην Ε.Ε. χωρίς να καταστρέψει τους εμπορικούς δεσμούς με την Ευρώπη ή να ανησυχήσει τους βουλευτές, οι οποίοι θα είναι και αυτοί που θα αποφασίσουν για τη συμφωνία που θα οδηγήσει στο διαζύγιο. Θεωρείται εξάλλου βέβαιο ότι η τύχη της συμφωνίας θα καθορίσει και το πολιτικό μέλλον της Μέι.

Οι «Τάιμς» του Λονδίνου ανέφεραν χθες ότι η συμφωνία για το Brexit είναι έτοιμη να ολοκληρωθεί, προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι οι παράμετροί της έχουν «διευκρινιστεί». Ωστόσο ο ίδιος προειδοποίησε ότι η συμφωνία απαιτεί από τη Μέι να ξεπεράσει τους διαχωρισμούς στην κυβέρνηση και το κόμμα της, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή