Μακρόν σε Τραμπ: Σύμμαχος δεν σημαίνει υποτελής

Μακρόν σε Τραμπ: Σύμμαχος δεν σημαίνει υποτελής

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απάντησε σε αυστηρό τόνο στη χθεσινή πρωτοφανή επίθεση εις βάρος του από τον Αμερικανό ομόλογο του, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, όπου δήλωσε ότι δεν ένιωσε προσβεβλημένος από τα σαρκαστικά σχόλια του τελευταίου στο Twitter.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι τα αιχμηρά σχόλια του Αμερικανού πρόεδρου προορίζονταν αποκλειστικά για εγχώρια κατανάλωση, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός μεταξύ δύο χωρών που διατηρούν μία συμμαχία τόσων χρόνων. Μάλιστα, ο Μακρόν πήγε πολύ πίσω στον χρόνο, σημειώνοντας ότι η Γαλλία ήταν με το μέρος των Αμερικανών την περίοδο του Πολέμου της Ανεξαρτησίας.

Στο πιο ξεκάθαρο σχόλιο απέναντι στον Αμερικανό ομόλογο του, ο οποίος αναφέρθηκε στην «απόδοση» της Γαλλίας απέναντι στη Γερμανία στους δύο παγκοσμίους πολέμους, στη γαλλική βιομηχανία κρασιού και στη χαμηλή δημοτικότητα του Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι υποτελές κράτος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στήριξη του στην υπόθεση δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, ο Μακρόν σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιστορικός σύμμαχος μας και θα συνεχίσει να είναι. Είναι ο σύμμαχος με τον όποιο παίρνουμε όλα τα ρίσκα, με τον οποίο φέρουμε σε πέρας τις πιο περίπλοκες επιχειρήσεις. Όμως το να είναι σύμμαχος, δεν σημαίνει να είσαι υποτελές κράτος».

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Μπενζαμέν Γκριβό, σημείωσε ότι τα χθεσινά tweets του Αμερικανού προέδρου ήταν «ακατάλληλα» και στερούνταν αξιοπρέπειας, καθώς πέραν του περιεχομένου τους, έγιναν την ημέρα της θλιβερής επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2015 στο Παρίσι, οι οποίες άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή