ΗΠΑ: Πιθανή νέα συνάντηση Τραμπ – Κιμ το 2019 – Δεν θα επιτρέψουμε ξανά αθέτηση των δεσμεύσεων για τα πυρηνικά

ΗΠΑ: Πιθανή νέα συνάντηση Τραμπ – Κιμ το 2019 – Δεν θα επιτρέψουμε ξανά αθέτηση των δεσμεύσεων για τα πυρηνικά

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν μέσα στο 2019 ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι δεν θα επαναλάβει λάθη του παρελθόντος, επιτρέποντας την αθέτηση υποσχέσεων επί των δεσμεύσεων για τον τερματισμό των οπλικών προγραμμάτων και «της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου».

ΟΙ ΗΠΑ και οι Β. Κορέα έχουν ξεκινήσει συνομιλίες ώστε να βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία για τη δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνάντησή τους έλαβε χώρα στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο και έθεσε τις βάσεις να παράσχουν οι δύο χώρες «εγγυήσεις ασφαλείας» και να απομακρυνθούν από την στάση τους για τα πυρηνικά όπλα. 

«Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό η συνάντηση να πραγματοποιηθεί μετά την πρώτη του νέου έτους αλλά το πότε ακριβώς και το που είναι ακόμη υπό συζήτηση», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο κ. Πενς μετά  την συνάντησή του με τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη Μουν Τζε-ιν. «Δεν θέλουμε να 

«Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων και των δύο κομμάτων τις τελευταίες δεκαετίες, όπου γίνονται υποσχέσεις, αρνούνται τις κυρώσεις, λαμβάνουν οικονομική στήριξη και στη συνέχεια αθετούν τις υποσχέσεις», πρόσθεσε στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής Ασίας-Ειρηνικού, η οποία διοργανώθηκε στη Σιγκαπούρη.

Μια αμερικανική ομάδα σκέψης δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε εντοπίσει τουλάχιστον 13 από τις εκτιμώμενες 20 ενεργές, αδήλωτες πυραυλικές βάσεις εντός της Βόρειας Κορέας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί πρόκληση για Αμερικανούς διαπραγματευτές που ελπίζουν να πείσουν τον Κιμ να παραιτηθεί από τα αμυντικά προγράμματα.

Η Βόρεια Κορέα είχε συνάψει συμφωνίες με περιφερειακές δυνάμεις το 1994 και το 2005 για να διαλύσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα οικονομικά οφέλη και διπλωματικές ανταμοιβές. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αυτές κατέρρευσαν μετά την παράνομη συνέχιση της παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής από την Πιονγιάνγκ. 

Με αφορμή την ελάχιστη πρόοδο που έχει σημειωθεί επί των διαπραγματεύσεων μετά την ακύρωση της συνόδου κορυφής του Ιουνίου αλλά και στο περιθώριο των πρόσφατων συναντήσεων υψηλού επιπέδου, ο Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «χωρίς βιασύνη» εξακολουθεί να θέλει να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για δεύτερη φορά. 

Από την πλευρά του ο Πενς τόνισε ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί την στάση «μέγιστης πίεσης» διατηρώντας τις κυρώσεις εναντίον της Πιονγιάνγκ. Η Βόρεια Κορέα από την άλλη, δεν έχει προχωρήσει από πέρυσι σε πυρηνική ή βαλλιστική δοκιμή πυραύλων, ενώ ανακοίνωσε ότι έχει κλείσει τον κύριο πυρηνικό σταθμό δοκιμών και σχεδιάζει να «διαλύσει» πολλές ακόμη εγκαταστάσεις. Ωστόσο, έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει εκ νέου το πυρηνικό της πρόγραμμα εάν οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείψουν το καθεστώς των κυρώσεων σε βάρος της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή