Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εντός «μηνών» θα τελειώσουν οι επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ στη Συρία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εντός «μηνών» θα τελειώσουν οι επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ στη Συρία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ επί του πεδίου στη Συρία θα υπερισχύσουν επί των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) μέσα σε «λίγους μήνες» και θα αποσπάσουν τα τελευταία εδάφη που κατέχει η εξτρεμιστική οργάνωση, διαβεβαίωσε ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για τη χώρα αυτή, ο Τζέιμς Τζέφρι.

Ο Τζέφρι, ο ειδικός επιτετραμμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόνισε παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει καμιά αμερικανική οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Συρίας εάν η συριακή κυβέρνηση δεν αλλάξει θεμελιωδώς τη συμπεριφορά της. Εξάλλου, υπενθύμισε ότι η Ουάσινγκτον αξιώνει να αποχωρήσουν από τη συριακή επικράτεια όλες οι δυνάμεις του Ιράν και οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο πρέσβης Τζέφρι ανέφερε ότι η «διαρκής ήττα» του ΙΚ που οραματίζεται θα σημάνει ότι η οργάνωση αυτή δεν θα μπορέσει ποτέ να επανεμφανιστεί, είτε ως αντάρτικο, είτε με πυρήνες εν υπνώσει, όπως στην περίπτωση του Ιράκ.

Ο Αμερικανός επιτετραμμένος τόνισε πως αν η Δαμασκός δεν αλλάξει συμπεριφορά, θα είναι δύσκολο να «αποτραπεί η αναγέννηση του ΙΚΙΛ εν μέσω του χάους» στη Συρία. Ο Τζέφρι χρησιμοποίησε το ακρώνυμο της παλιότερης ονομασίας του ΙΚ («Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στον Λεβάντε»).

Ο Τζέφρι δεν απάντησε στην ερώτηση πότε αναμένει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν εντελώς από τη συριακή επικράτεια. Στη Συρία επιχειρούν περίπου 2.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, κυρίως στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, που βοηθούν την κουρδοαραβική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), αιχμή του δόρατος στον πόλεμο εναντίον του ΙΚ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ήττα του ΙΚΙΛ εκτός αν υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στο καθεστώς και θεμελιώδης αλλαγή του ρόλου του Ιράν στην περιοχή», επέμεινε ο Τζέφρι, απαιτώντας να αποχωρήσουν οι ιρανικές δυνάμεις από τη Συρία. Οι ΗΠΑ θεωρούν την παρουσία του Ιράν «απειλή» για τους εταίρους τους και τους συμμάχους τους στην περιοχή, ιδίως για το Ισραήλ, την Τουρκία και την Ιορδανία, πρόσθεσε ο Αμερικανός επιτετραμμένος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή