Άσυλο από την Ουγγαρία ζήτησε ο Γκρουέφσκι – Τηλεφωνική επικοινωνία Ντιμιτρόφ – Σιγιάρτο

Άσυλο από την Ουγγαρία ζήτησε ο Γκρουέφσκι – Τηλεφωνική επικοινωνία Ντιμιτρόφ – Σιγιάρτο

57" χρόνος ανάγνωσης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πέτερ Σιγιάρτο είχε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ σχετικά με την αίτηση ασύλου που υπέβαλε στις ουγγρικές αρχές ο πρώην Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρουέφσκι.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ντιμιτρόφ επεσήμανε ότι πρόκειται για υπόθεση που αφορά καταδικαστέο κακούργημα σε βάρος του Γκρουέφσκι, σε μία υπόθεση όπου εκκρεμούν πολλές άλλες δικαστικές διαδικασίες για σοβαρά εγκλήματα.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υπογράμμισε τη σημασία της αρχής του κράτους δικαίου, η οποία αποτελεί βασική ευρωπαϊκή αρχή. Σημείωσε επίσης ότι είναι παράδοξο το γεγονός ότι ο Γκρουέφσκι ζητεί πολιτικό άσυλο σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ (Ουγγαρία), παρόλο που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του η χώρα του, υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, χαρακτηρίστηκε ως «αιχμάλωτο κράτος» από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Από την πλευρά του, ο Πέτερ Σιτζάρτο επιβεβαίωσε την αίτηση ασύλου στις αρμόδιες ουγγρικές αρχές από τον Γκρουέφσκι, τονίζοντας ότι η νομική διαδικασία έχει ήδη αρχίσει. Επιπλέον, τόνισε ότι η ουγγρική υποστήριξη για την υλοποίηση των προσδοκιών της ΠΓΔΜ για ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση, καθώς και η καλή διμερής συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστούν και στο μέλλον.