Μέι: «Οχι» σε δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit – Η απόρριψη της συμφωνίας θα οδηγήσει σε βαθιά αβεβαιότητα

Μέι: «Οχι» σε δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit – Η απόρριψη της συμφωνίας θα οδηγήσει σε βαθιά αβεβαιότητα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποφασιστικότητά της να φέρει εις πέρας τη συμφωνία για το Brexit παρά τις παραιτήσεις υπουργών αλλά και τη διαδικασία για πρόταση μομφής εναντίον της διατύπωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

«Στόχος μου είναι να προτάξω το εθνικό συμφέρον. Ποτέ δεν έβαλα το προσωπικό μου πολιτικό συμφέρον παραπάνω. Θα κάνω το καθήκον μου να εξασφαλίσω την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», δήλωσε μεταξύ άλλων η Μέι εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της που κάποιοι συνάδελφοι επέλεξαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. 

«Δεν θα κρίνω αυστηρά τους συναδέλφους μου που κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα», είπε επίσης και συμπλήρωσε ότι κανείς δεν κατέθεσε εναλλακτική πρόταση στο σχέδιο της και ότι όλες οι επιλογές περιελάμβαναν μια συμφωνία για ένα δίχτυ ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα, την οποία επέκριναν σφόδρα στελέχη του κόμματός της.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των επιλογών της λέγοντας πως «η πορεία που έχει χαραχτεί είναι η σωστή» και ότι «θέλει να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος». Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος. 

Μέι: «Οχι» σε δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit – Η απόρριψη της συμφωνίας θα οδηγήσει σε βαθιά αβεβαιότητα-1

Εξάλλου, έστειλε το μήνυμα ότι «εάν δεν προχωρήσει η συμφωνία για το Brexit δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει» και ότι «η απόρριψη της συμφωνίας θα έβαζε τη Βρετανία στο μονοπάτι της βαθιάς και σοβαρής αβεβαιότητας».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής της Τζέικομπ Ρις Μογκ κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος της Συντηρητικής πρωθυπουργού.

Μέι: «Οχι» σε δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit – Η απόρριψη της συμφωνίας θα οδηγήσει σε βαθιά αβεβαιότητα-2

Η πρόταση του κ. Μογκ πρέπει πλέον να υποστηριχθεί από τουλάχιστον 47 ακόμα Συντηρητικούς βουλευτές ώστε να προκληθεί ενδοκομματική ψήφος εμπιστοσύνης εναντίον της κ. Μέι.

Η Μέι θα μπορούσε να ανατραπεί εάν 158 από τους 315 βουλευτές ψηφίσουν εναντίον της.

Πάντως, σε δηλώσεις του ο Μογκ υποστήριξε ότι οι υπογραφές εναντίον της Μέι αυξάνονται και ότι η αντικατάστασή της θα μπορούσε να ολοκληρωθεί όχι σε μήνες αλλά σε εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Μογκ γίνονται στον απόηχο των παραιτήσεων τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, οι οποίοι εξέφρασαν με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία τους με τους όρους του προσχεδίου της Μέι.

Δημοσιογράφος του BBC δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι Συντηρητικός βουλευτής του είπε πως αν καταψηφιστεί η συμφωνία, τότε μαζί με άλλους βουλευτές θα προχωρήσουν σε εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα με στόχο την παραμονή στην Ε.Ε.

Στο μεταξύ την παραίτησή του υπέβαλε και ο αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Ρέχμαν Τσίστι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή