ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση με μολότοφ κατά ναού στην Ουκρανία

Επίθεση με μολότοφ κατά ναού στην Ουκρανία

ΚΙΕΒΟ. Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε ιστορική ορθόδοξη εκκλησία της ουκρανικής πρωτεύουσας εξαπέλυσαν άγνωστοι νωρίς χθες τα ξημερώματα, ενώ παράλληλα επιτέθηκαν στον ιερέα του ναού. Εκπρόσωπος της εκκλησίας απέδωσε το επεισόδιο στη Μόσχα, εξαιτίας της πρόσφατης ρήξης μεταξύ των δύο Εκκλησιών, της Ρωσικής και της Ουκρανικής. Ο ναός του Αγίου Ανδρέα, μια μπαρόκ εκκλησία του 18ου αιώνα, βρίσκεται σε μια απότομη πλαγιά της δημοφιλέστερης τουριστικής περιοχής του Κιέβου.

Η επίθεση σημειώθηκε καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου εξαιτίας της απόφασης της Ουκρανίας να δημιουργήσει μια νέα εθνική ανεξάρτητη Εκκλησία και να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, που χρονολογείται εδώ και πολλούς αιώνες. Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν εξερράγησαν και δεν προκάλεσαν ζημιές στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος, ο οποίος φέρει τη θέση του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του αυτοανακηρυγμένου Πατριαρχείου Κιέβου, είπε ότι οι δράστες, που σύμφωνα με την αστυνομία ήταν τέσσερις, χρησιμοποίησαν σπρέι εναντίον ιερέα. Οι αρχές του Κιέβου εκχώρησαν τη χρήση του ναού του Αγίου Ανδρέα στον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον παγκόσμιο πνευματικό ηγέτη της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης με έδρα την Κωνσταντινούπολη στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν τη στήριξή του στην ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας. «Βλέπουμε τους υποστηρικτές της Μόσχας να αφήνουν σαφείς αιχμές για να επηρεάσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος. Η Ουκρανία έλαβε τον Οκτώβριο έγκριση από το Φανάρι για να συστήσει τη δική της ανεξάρτητη Εκκλησία, μια ενέργεια στην οποία αντιτίθενται σφόδρα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και το Κρεμλίνο. Η Ουκρανία διατείνεται ότι το σχίσμα είναι ένα απαραίτητο βήμα για να αναχαιτιστεί η επιρροή της Ρωσίας στο έδαφός της. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επλήγησαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την υποστήριξη των ανταρτών αυτονομιστών στην περιοχή του Ντονμπάς.