Brexit: Ενστάσεις από Β. Ιρλανδία και Σκωτία

Brexit: Ενστάσεις από Β. Ιρλανδία και Σκωτία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαφωνία του με το προσχέδιο συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, με τον επικεφαλής του να προειδοποιεί ότι η συμφωνία απειλεί να οδηγήσει στη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τερέζα Μέι βασίζεται στις ψήφους των δέκα βουλευτών του DUP για να διατηρεί πλειοψηφία στη Βουλή. Το DUP διαμαρτύρεται, όμως, για το προσχέδιο της πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι το ειδικό καθεστώς της επαρχίας και οι διαφορετικές εμπορικές σχέσεις που θα έχει με την Ε.Ε., χαλαρώνουν τους δεσμούς της Βόρειας Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επιλογές

Μιλώντας στη Βουλή ο ηγέτης του DUP, Μάικλ Ντοντς, είπε: «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Υποστηρίζουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, το αδιαίρετο Ηνωμένο Βασίλειο και την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου ή ψηφίζουμε για ένα υποτελές κράτος, που θα προκύψει από τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτές είναι οι επιλογές».

Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον υποστήριξε χθες από το βήμα του Κοινοβουλίου του Εδιμβούργου ότι το Brexit καθιστά πλέον επιτακτική την πλήρη ανεξαρτησία της Σκωτίας. «Οταν έλθει η κατάλληλη στιγμή, που δεν πρόκειται να αργήσει μέσα στο υπάρχον πολιτικό χάος στο Λονδίνο, ο λαός της Σκωτίας θα επιλέξει την ανεξαρτησία του», είπε η κ. Στέρτζον.

Την Τετάρτη, η Σκωτσέζα πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κακό για τη Σκωτία και την οικονομία της» το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, προβλέποντας ότι η πρωθυπουργός Μέι δεν πρόκειται να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση του σχεδίου της.

«Είναι προφανές ότι η κ. Μέι δεν μπορεί να ελέγξει ούτε το υπουργικό της συμβούλιο και είναι βέβαιο ότι θα κουραστεί πολύ για να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση του προσχεδίου. Αν η συμφωνία της κ. Μέι απορριφθεί όντως από τη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε η κυβέρνηση του Λονδίνου θα πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να εκπονήσει νέα και βελτιωμένη εκδοχή της συμφωνίας για έξοδο από την Ε.Ε.», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός της Σκωτίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή