ΚΟΣΜΟΣ

Εντοπίσθηκαν οι εντολείς της δολοφονίας της δημοσιογράφου στη Μάλτα, 13 μήνες μετά το έγκλημα

Εντοπίσθηκαν οι εντολείς της δολοφονίας της δημοσιογράφου στη Μάλτα, 13 μήνες μετά το έγκλημα

Η δολοφονία της 53χρονης δημοσιογράφου Γκαρουάνα Γκαλιζία στις 16 Οκτωβρίου 2017 στη Μάλτα, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε βάρος της κυβέρνησης, καθώς η Γκαλιζία σκοτώθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της, ενώ ετοιμαζόταν να αποκαλύψει σκάνδαλα ξεπλύματος χρήματος και λαθρεμπορίου πετρελαίου στα οποία εμπλέκονταν μέλη της κυβέρνησης ή του οργανωμένου εγκλήματος. 

Περισσότερο από έναν χρόνο μετά, οι εντολείς της δολοφονίας της δημοσιογράφου ταυτοποιήθηκαν, όπως δήλωσαν μη κατονομαζόμενες αστυνομικές πηγές στην εφημερίδα The Sunday Times της Μάλτας.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, εντοπίσθηκε μία ομάδα από «περισσότερους των δύο» Μαλτέζων ως εντολείς της δολοφονίας.  

Σχεδόν δύο μήνες μετά την δολοφονία, στις 4 Δεκεμβρίου 2017, συνελήθφησαν τρεις ύποπτοι για την διάπραξη του εγκλήματος, αλλά η ταυτότητα των πραγματικών εντολέων παρέμενε αίνιγμα. 

Οι συλληφθέντες, τα αδέρφια Άλφρεντ  και Τζορτζ Ντετζόρτζιο, καθώς και ο Βινς Μουσκάτ, κατηγορούνται ότι διέπραξαν την δολοφονία. Αλλά, σύμφωνα με τον γιο της δημοσιογράφου, δεν είναι παρά οι εκτελεστές, πολύ χαμηλά στην αλυσίδα. «Δεν ξέρουμε ποιοί τους έστειλαν, ποιοί τους πλήρωσαν». 

Το κίνητρο πίσω από τη δολοφονία παραμένει άγνωστο. Οι τρεις συλληφθέντες δηλώνουν αθώοι, ενώ οι Sunday Times γράφουν ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι τρεις «εγκέφαλοι» είχαν διαφορετικά κίνητρα αλλά δεν δίνουν καμία πληροφορία εάν οι εντολείς  ανήκουν στον υπόκοσμο ή προέρχονται από επιχειρηματικό ή πολιτικό κύκλο.

Πάντως, η οικογένεια της δημοσιογράφου ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει επισήμως ενημερωθεί από την αστυνομία ότι έχουν ταυτοποιηθεί οι εντολείς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters