ΚΟΣΜΟΣ

Μπαρνιέ για Brexit: «Η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη»

Μπαρνιέ για Brexit: «Η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη»

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit δήλωσε σήμερα ότι το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες είναι «δίκαιο και ισορροπημένο».

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, αφού ενημέρωσε τους 27 υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ενέκριναν το σχέδιο του διαζυγίου, ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε χαρακτηριστικά :«Εκ των πραγμάτων, βρισκόμαστε σε μία αποφασιστική στιγμή στη διαδικασία αυτή. Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής κανενός η πρόοδος που έχουν καταγράψει στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο. Συνολικά, η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη».

«Ειδικότερα, τα κράτη μέλη υποστηρίζουν το σχέδιο συμφωνίας αποχώρησης. Η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει ακόμη να αποφασίσει την εσωτερική διαδικασία συμφωνίας για την παράταση της μεταβατικής περιόδου», πρόσθεσε.

Κατά την μεταβατική περίοδο, το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit εξακολουθεί να τελεί υπό τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να έχει όμως δικαίωμα ψήφου, για όσο διάστημα οι όροι της μελλοντικής σχέσεις της χώρας με την Ενωση θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου θα αποφασισθεί άπαξ και θα είναι χρονικά οριοθετημένη και διευκρίνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει στο ταμείο της Ενωσης, εάν πρόκειται να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά πέραν της μεταβατικής περιόδου που μέχρι στιγμής προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020, 21 μήνες μετά το Brexit. Αρνήθηκε δε να σχολιάσει την πληροφορία διπλωματικών πηγών ότι η τελική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2022 για την λήξη της παράτασης της μεταβατικής περιόδου τελεί υπό διαπραγμάτευσιν. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι αυτή η ημερομηνία είναι η έσχατη παράταση που θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι παραμένει η αρχική πρόθεση της διαπραγμάτευσης της μελλοντικής σχέσης εντός της προβλεφθείσας μεταβατικής περιόδου, από την οποία θα προκύψει μία «ζώνη ελευθέρου εμπορίου», την οποία επιδιώκει η Τερέζα Μέι, καθώς και οι αναγκαίες διευθετήσεις για την αποφυγή της επαναφοράς ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία.