Πέδρο Σάντσεθ: Θα καταψηφίσουμε το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit αν δεν αλλάξει το άρθρο που αφορά το Γιβραλτάρ

Πέδρο Σάντσεθ: Θα καταψηφίσουμε το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit αν δεν αλλάξει το άρθρο που αφορά το Γιβραλτάρ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit με την ΕΕ εάν δεν αλλάξει το άρθρο που αφορά το Γιβραλτάρ.

«Από εδώ και στο εξής, αν δεν υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά το Γιβραλτάρ, η Ισπανία θα καταψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit», είπε ο Σάντσεθ στη διάρκεια συνεδρίου του Economist στη Μαδρίτη.

Το Γιβραλτάρ βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία από το 1713 αλλά την κυριότητά του εξακολουθεί να διεκδικεί η Μαδρίτη.

Αν και οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί εδώ και καιρό στην Ισπανία ότι η όποια συμφωνία με τη Βρετανία δεν θα επηρεάζει το καθεστώς του Γιβραλτάρ, εάν δεν έχει προηγηθεί συναίνεση της Μαδρίτης, η τελευταία θέλει αυτό το καθεστώς να αποτυπωθεί και στη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

To Γιβραλτάρ αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο παρότι το 96% του πληθυσμού του ψήφισε στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της παραμονής στο μπλοκ.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μπορέλ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα χρειαστεί περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Γιβραλτάρ προτού να είναι έτοιμη να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit. Την περασμένη εβδομάδα η Ισπανία χαιρέτισε την ένταξη ενός πρωτοκόλλου για το Γιβραλτάρ στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, αλλά χθες ο Μπορέλ είπε ότι το έγγραφο αυτό προκαλεί "σύγχυση" ως προς το ζήτημα.

Ο ίδιος δήλωσε στους ομολόγους του ότι η στήριξη της Ισπανίας εξαρτάται από το περιεχόμενο της συμφωνίας επί της πολιτικής δήλωσης σχετικά με τους μελλοντικούς δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών. Η Ισπανία επέμεινε ότι το Γιβραλτάρ δεν αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και επομένως οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην επικράτειά του. Είπε επίσης ότι μια πιθανή παράταση της μεταβατικής περιόδου δεν μπορεί να είναι αυτόματη και πρέπει να έχει την προηγούμενη συμφωνία του Συμβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή