1.000 αγνοούμενοι στην Καλιφόρνια

1.000 αγνοούμενοι στην Καλιφόρνια

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μη βρεθούν ποτέ τα πτώματα των αγνοουμένων στη μεγάλη δασική πυρκαγιά που κατέστρεψε τη βόρεια Καλιφόρνια, επισημαίνουν διασώστες που αναζητούν τα θύματα στην πόλη Πάρανταϊς. Η μεγάλη θερμότητα που αναπτύχθηκε μπορεί να εξαφάνισε διά παντός τα ίχνη των αγνοουμένων. Οι αξιωματούχοι έχουν περισυλλέξει τα λείψανα 77 ανθρώπων από την Κυριακή το βράδυ, μετά την πιο θανατηφόρο και καταστροφική πυρκαγιά της πολιτείας μέσα και γύρω από την ορεινή κοινότητα, 130 χλμ. βορείως της πρωτεύουσας της πολιτείας Σακραμέντο. Μετά τη φωτιά αγνοούνται περίπου 1.000 άνθρωποι, ενώ η πυρκαγιά κατέστρεψε 10.364 κατοικίες.

«Μας είπαν ότι πρέπει να ερευνήσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, αλλά είναι πιθανόν ότι δεν θα καταφέρουμε να βρούμε τα υπολείμματα κάποιου που παγιδεύθηκε στις φλόγες», δήλωσε η Τρις Μούταρντ, εθελόντρια στην Ενωση Διασωστών Σκύλων, που μπορεί να ερευνήσει την περιοχή του Πάρανταϊς με τον σκύλο της τον Αϊ Σι για δεύτερη φορά. «Εάν η φωτιά έκαιγε για μεγάλο χρονικό διάστημα και η θερμοκρασία που αναπτύχθηκε ήταν μεγάλη, τα οστά μπορεί να έχουν σπάσει σε τόσο μικρά κομμάτια ώστε δεν μπορούμε να τα δούμε. Ακόμα και τα σκυλιά μπορεί να μην τα ανιχνεύσουν».

Οι Αρχές έχουν επανειλημμένως ζητήσει από τους κατοίκους να κοιτάξουν τις λίστες με τους αγνοουμένους, έτσι ώστε να αφαιρεθούν τα ονόματα των ανθρώπων που βρέθηκαν ασφαλείς ή ονόματα που επαναλαμβάνονται, όπως δήλωσε η Μιράντα Μπάουερσοξ, εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του σερίφη της κομητείας Μπουτ.

Η λίστα των αγνοουμένων διπλασιάστηκε τις τελευταίες πέντε ημέρες, καθώς τα μέλη των σωστικών συνεργείων και η αστυνομία συμπεριελάμβαναν τα ονόματα εκείνων που είχαν αναφερθεί ως αγνοούμενοι, δήλωσε η Μπάουερσοξ. Οι λίστες των αγνοουμένων περιλάμβαναν περισσότερα από 2.000 ονόματα ύστερα από φυσικές καταστροφές, όπως οι τυφώνες «Ιρμα» και «Μάικλ», που έπληξαν τη Φλόριντα τα τελευταία δύο χρόνια. Συγγενείς και φίλοι που δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους αγαπημένους τους καθώς έπεσαν τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας δήλωσαν στις Αρχές ότι αγνοούνται. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι λίστες των αγνοουμένων περικόπηκαν σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες των φυσικών καταστροφών, καθώς πολίτες ενημέρωναν τις Αρχές ότι ήταν ασφαλείς. Ο τραγικός απολογισμός των δύο τυφώνων είναι 52 και 60 θύματα αντιστοίχως.

Πολλοί από αυτούς που αγνοούνται μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε την πόλη Πάρανταϊς είναι ηλικιωμένοι. Ενας από τους αγνοουμένους είναι 101 ετών. Η πόλη των 27.000 κατοίκων αποτέλεσε πόλο έλξης για τους συνταξιούχους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλά από τα αναγνωρισμένα θύματα της δασικής πυρκαγιάς είναι μεγαλύτερα των 60 ετών. «Ελπίζουμε ότι με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός των αγνοουμένων θα μειωθεί», τόνισε η Μπάουερσοξ, «αλλά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα τι επακριβώς θα συμβεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή