ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός Airbnb τα ισραηλινά καταλύματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Εκτός Airbnb τα ισραηλινά καταλύματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η πλατφόρμα κρατήσεων καταλυμάτων στο Ίντερνετ Airbnb ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι σταματάει να προτείνει καταλύματα στους ισραηλινούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, προκαλώντας την οργή των Ισραηλινών και απειλές εκ μέρους τους για κυρώσεις.

Η Δυτική Όχθη έχει καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. Οι ισραηλινοί οικισμοί εκεί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και η διεθνής κοινότητα τους θεωρεί ένα από τα κύρια εμπόδια στην επίτευξη ειρήνης μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών.

Σήμερα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε και τον ιστότοπο τουριστικών κρατήσεων Booking.com να ακολουθήσει το παράδειγμα της Airbnb και να σταματήσει να προτείνει καταλύματα που βρίσκονται στους ισραηλινούς οικισμούς στην Δυτική Όχθη. 

«Η Booking.com και άλλες επιχειρήσεις συμβάλλουν στη διατήρηση ενός καθεστώτος διακρίσεων στη Δυτική Όχθη συνεχίζοντας τις δραστηριότητές τους στην Δυτική Όχθη», γράφουν η HRW και η ισραηλινή μκο Kerem Navot σε έκθεσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, με τίτλο «Κρεβάτι και Πρωινό σε κλεμμένη γη».

Οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι ιδιοκτήτες οικοπέδων δεν μπορούν να νοικιάσουν ένα κατάλυμα που έχει χτιστεί σε γη που τους ανήκει.

Στην έκθεση καταγράφονται 139 καταλύματα που πρότεινε η Airbnb στους οικισμούς της Δυτικής Όχθης μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουλίου του 2018 και 26 καταχωρίσεις για την Booking.com.

Δεκαεπτά από αυτές τις κατοικίες έχουν κατασκευαστεί σε εδάφη τα οποία οι ισραηλινές αρχές είχαν αναγνωρίσει ότι ανήκουν σε Παλαιστινίους προτού κατασχεθούν, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Σε ερώτηση που της έκανε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το AFP για το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Airbnb, η Booking Holdings, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ και της ανήκει η Booking.com, δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ