NYT: «Μάχη» εισαγγελίας και μηχανόβιων για ένα σήμα

NYT: «Μάχη» εισαγγελίας και μηχανόβιων για ένα σήμα

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ – Για πολλά χρόνια, οι ομοσπονδιακές αρχές προσπαθούν να «διαλύσουν» τους Mongols, μία συμμορία μηχανόβιων, που θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες εγκληματικές οργανώσεις της χώρας.

Μυστικοί αστυνομικοί έχουν «εισβάλλει» στην οργάνωση, ενώ τα μέλη της συμμορίας έχουν κατηγορηθεί από εμπορία ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος μέχρι και για δολοφονίες. Μαζικές συλλήψεις από τις αρχές έχουν οδηγήσει στην καταδίκη πολλών μελών της οργάνωσης, ακόμα και παλιών προέδρων της.

Μετά όμως από μία δεκαετή προσπάθεια, όπως αναφέρει άρθρο των New York Times, οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να δώσουν την «χαριστική βολή» στη συμμορία. Δεν έχουν καταφέρει να απαγορέψουν την χρήση του συμβούλου της οργάνωσης, ενός σκίτσου μίας μυώδους φιγούρας με κοτσίδα και γυαλιά, που μοιάζει με τον Τζέγκις Καν, η οποία κρατάει ένα σπαθί πάνω σε μία μηχανή.

Οι εισαγγελικές αρχές πιστεύουν ότι η καλύτερη ευκαιρία τους να κατασχέσουν τα πνευματικά δικαιώματα του σήματος της συμμορίας είναι στην δίκη της συμμορίας για κατηγορίες απάτης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι με την απαγόρευση της χρήσης του σήματος της συμμορίας, θα καταφέρουν να την αποδυναμώσουν, καθώς το σύμβολο κατάφερνε να «ενώνει» όλα τα μέλη της οργάνωσης.

Αν οι διωκτικές αρχές τα καταφέρουν, τότε η αστυνομία θα είχε το δικαίωμα να σταματά οποιοδήποτε μέλος της συμμορίας και «κυριολεκτικά να το υποχρεώνει να βγάζει το μπουφάν του».

Όμως, αρκετοί είναι οι ειδικοί οι οποίοι αμφισβητούν την δυνατότητα των διωκτικών αρχών να κάνουν κάτι τέτοιο. «Τα πνευματικά δικαιώματα δεν αποτελούν υλική περιουσία όπως ένα μπουφάν. Αποτελούν άυλη ιδιοκτησία», δήλωσε ο Έβαν Γκούρβιτς, δικηγόρος με ειδικότητα στα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. «Οι διωκτικές αρχές μεταχειρίζονται την περιουσία σαν ένα μπουφάν».

Οι Mongols είναι εξίσου μπερδεμένοι με την κατάσταση. Το σύμβολο, γνωστό και ως «ραφτό», «διακοσμεί» τα γιλέκα, τις μπλούζες, αλλά και τις ίδιες τις μηχανές εκατοντάδων μελών της οργάνωσης.

«Πολλά από τα μέλη μας έχουν τατουάζ το σήμα μας στο λαιμό ή στο κεφάλι τους», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σάντιλαν, πρόεδρος της οργάνωσης. «Πώς ελέγχεις κάτι τέτοιο;», συμπλήρωσε.

«Το ραφτό είναι σαν την Αμερικάνικη σημαία για τα μέλη της οργάνωσης, δηλώνει την ταυτότητα τους», δήλωσε ο Γουίλιαμ Ντουλέινι, συνταξιούχος βοηθός καθηγητή με ειδικότητα στις συμμορίες μηχανόβιων.

NYT: «Μάχη» εισαγγελίας και μηχανόβιων για ένα σήμα-1

Ο Ντέιβιντ Σάλιβαν, πρόεδρος των Mongols.

Οι Mongols, όπως και άλλες συμμορίες μηχανόβιων, έχουν «πατεντάρει» το σήμα τους, σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση του.

Οι Hells Angels έχουν συγκρουστεί με μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι Toys “R” Us, τον σχεδιαστή Alexander McQueen, την Amazon, την Saks και την Walt Disney, κατηγορώντας τις για υποκλοπή του γνωστού σήματος του. Μάλιστα, αρκετές είναι οι περιπτώσεις που έχουν δικαιωθεί, οδηγώντας σε ανάκληση ή ακόμα και καταστροφή των προϊόντων που χρησιμοποιούσαν το σήμα τους.

Η οργάνωση έχει αρκετά προβλήματα με τον νόμο. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1969 στο Μοντεμπέλο της Καλιφόρνια και απαριθμεί περίπου 1000 μέλη σε όλο το μήκος των ΗΠΑ, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ισπανικής καταγωγής.

Οι Mongols από τη μεριά τους υποστηρίζουν ότι δεν είναι εγκληματική οργάνωση και ότι για τα περισσότερα από τα εγκλήματα, τα οποία κατηγορούνται υπεύθυνα είναι πρώην μέλη, που έχουν έκτοτε αποχωρήσει. Περαιτέρω, υποστηρίζουν ότι πολλά από τις υποθέσεις αποτελούσαν υποθέσεις αυτοάμυνας, ενώ υποστηρίζουν ότι οι Mongols είναι απλά μέλη μία αδελφότητας και με το να φορούν τα ραφτά με το σήμα τους, απλά εξασκούν τα συνταγματικά τους δικαιώματα.

«Η υπόθεση πρόκειται για μία προσπάθεια να ενοχοποιηθούν όλα τα μέλη της οργάνωσης», δήλωσε ο Τζόσεφ Γιάνι, δικηγόρος των Mongols. «Είναι μία από τις πιο περίεργες περιπτώσεις που έχω δει να πιέζει η κυβέρνηση».

Οι Mongols πιστεύουν ότι η υπόθεση θα είναι η πρώτη απο πολλές, που θα ακολουθήσουν.

«Αν πάρουν το σήμα μας», δήλωσε ο πρόεδρος των Mongols, «θα πάρουν και τα σήματα και των άλλων οργανώσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή