Η Μαδρίτη ζητεί «γραπτή» δέσμευση του Λονδίνου για το Γιβραλτάρ

Η Μαδρίτη ζητεί «γραπτή» δέσμευση του Λονδίνου για το Γιβραλτάρ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ισπανία ζητεί τη «γραπτή» δέσμευση του Λονδίνου για το Γιβραλτάρ ενόψει της συνόδου κορυφής της Κυριακής που έχει στόχο να επικυρώσει τη συμφωνία του Brexit μεταξύ της Βρετανίας και των 27, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ισπανίας Λουίς Μάρκο Αγκιριάνο.

Η Ισπανία έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί στη συμφωνία του Brexit, εάν το δικαίωμά της για άσκηση βέτο όσον αφορά τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του βρετανικού θύλακα δεν αναγνωριστεί γραπτώς.

«Έχουμε ζητήσει το κείμενο αυτό να δοθεί στη δημοσιότητα από τους Βρετανούς πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κυριακής», πρόσθεσε ο Ισπανός αξιωματούχος.

Όταν ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ θα είναι παρών την Κυριακή για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο Ισπανός αξιωματούχος απάντησε: «Θα αποφασίσει όταν θα δει τη βρετανική δήλωση γραπτώς».

Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ διατήρησε χθες, Πέμπτη, την προειδοποίησή του να μπλοκάρει τη συμφωνία για το Brexit, αν δεν λάβει το δικαίωμα άσκησης βέτο για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις που αφορούν τον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, που η Μαδρίτη διεκδικεί, μετά μια συζήτηση που είχε με την ομόλογό του της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Μετά τη συνομιλία μου με την Τερέζα Μέι, οι θέσεις μας παραμένουν απομακρυσμένες», έγραψε στο Twitter την ώρα που το αεροσκάφος του προσγειωνόταν στην Αβάνα, όπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας μετέβη για επίσημη επίσκεψη.

«Η κυβέρνησή μου θα προασπίζει πάντα τα συμφέροντα της Ισπανίας. Αν δεν υπάρξει αλλαγή, θα ασκήσουμε βέτο στο Brexit».

«Δεν έχουμε πρόθεση να ανοίξουμε εκ νέου τη συμφωνία της αποχώρησης από την ΕΕ, αλλά θα συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις του Γιβραλτάρ και της Μαδρίτης όσον αφορά τη μελλοντική μας σχέση», δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι στο Λονδίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή