Οι ΗΠΑ επιστρέφουν κλεμμένο ρωμαϊκό μωσαϊκό στην Τουρκία, ανεπίσημο σύμβολο του Γκαζίαντεπ

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν κλεμμένο ρωμαϊκό μωσαϊκό στην Τουρκία, ανεπίσημο σύμβολο του Γκαζίαντεπ

1' 1" χρόνος ανάγνωσης

Τα κομμάτια ενός διάσημου ρωμαϊκού μωσαϊκού που λεηλατήθηκαν και τελικά πωλήθηκαν το 1965 σε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο πρόκειται να επιστραφούν στην Τουρκία, γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Τα δώδεκα τμήματα του μωσαϊκού βρέθηκαν στον αρχαίο ρωμαϊκό οικισμό του Zeugma, κοντά στη σύγχρονη τουρκική πόλη Gaziantep και απεικονίζουν ανθρώπινα πρόσωπα και πουλιά.

Το κύριο μέρος του μωσαϊκού, το οποίο παρέμεινε στην Τουρκία, απεικονίζει ένα κορίτσι με μαλλιά που ανεμίζουν και έντονο βλέμμα. Εκτίθεται στο μουσείο ψηφιδωτών Zeugma του Gaziantep και έχει γίνει ένα ανεπίσημο σύμβολο της πόλης.

Το έργο πωλήθηκε από τον έμπορο των αρχαιοτήτων της Νέας Υόρκης Peter Marks στο Πανεπιστήμιο Bowling Green στο Οχάιο για 35.000 δολάρια το 1965 και εκτέθηκε το 2012. Μεγάλο μέρος των εγγράφων που σχετίζονται με την πώληση έχει χαθεί και ο Marks πέθανε το 2010.

Ωστόσο, το 2013 το πανεπιστήμιο προσέλαβε δύο ανεξάρτητους αρχαιολόγους για να προσδιορίσει από πού προέρχονταν τα θραύσματα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προέρχονταν από το ίδιο έργο στο οποίο ανήκε και το κορίτσι.

Το πανεπιστήμιο υπέγραψε συμφωνία με το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού τον Μάιο για να επιστρέψει τα θραύσματα και αυτά πρόκειται να φτάσουν στο Gaziantep τη Δευτέρα. Σε αντάλλαγμα, το πανεπιστήμιο θα λάβει υψηλής ποιότητας αντίγραφα των θραυσμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ