Στο… Γιβραλτάρ «κολλάει» τώρα το Brexit

Στο… Γιβραλτάρ «κολλάει» τώρα το Brexit

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον βράχο του Γιβραλτάρ απειλείται να εξοκείλει το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για τους όρους εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Στη χθεσινή, τρίωρη συνάντηση εκπροσώπων των κρατών-μελών της Ενωσης που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, δεν έγινε δυνατό να βρεθεί ικανοποιητική λύση για τις ενστάσεις της Ισπανίας. Η Μαδρίτη εξακολουθούσε να απειλεί ότι θα ασκήσει βέτο στην επικύρωση της συμφωνίας από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, που έχει προγραμματιστεί για αύριο.

«Υστερα από τη συζήτηση που είχα με την Τερέζα Μέι, οι θέσεις μας παραμένουν σε απόσταση. Η κυβέρνησή μου θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ισπανίας και, αν δεν υπάρξουν αλλαγές (στο σχέδιο συμφωνίας), θα ασκήσουμε βέτο για το Brexit», είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η Ισπανία διεκδικεί την αποχώρηση της Βρετανίας από το Γιβραλτάρ και επιμένει να αναφέρεται ρητά στο σχέδιο της συμφωνίας ότι οι οποιεσδήποτε μελλοντικές αποφάσεις για το καθεστώς της περιοχής θα πρέπει να ληφθούν από την Ε.Ε. μόνον υπό την προϋπόθεση της συναίνεσης της Μαδρίτης. Εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής η Γερμανίδα καγκελάριος αν δεν επιλυθεί προηγουμένως το πρόβλημα του Γιβραλτάρ. Πάντως, τόσο η βρετανική όσο και η ισπανική κυβέρνηση εμφανίζονταν χθες το βράδυ αισιόδοξες ότι θα βρεθεί λύση, έστω και στις δώδεκα παρά πέντε.

Ακόμη δυσκολότερα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τερέζα Μέι στο εσωτερικό της χώρας, καθώς όχι μόνον η αντιπολίτευση, αλλά και σημαντική μερίδα Συντηρητικών βουλευτών απορρίπτει την επιτευχθείσα συμφωνία. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμά του, δήλωσε χθες ότι το καθεστώς που διαμορφώνει η συμφωνία θα είναι «ακόμη χειρότερο» και από την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., εκτίμησε δε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει η συμφωνία όπως έχει από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο, η Τερέζα Μέι, με συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του BBC, τόνισε ότι οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν αλλαγή της συμφωνίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή