Brexit: Εντονη κινητικότητα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Brexit: Εντονη κινητικότητα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο σημειώνεται μια ημέρα πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit. H Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου αργά το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και αργότερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Κύριο θέμα της αυριανής συνόδου είναι οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μετά το Brexit.

Ενα από τα κύρια προβλήματα είναι το θέμα του βρετανικού Γιβραλτάρ στο νότιο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου, για το οποίο αξιώσεις εγείρει και η Ισπανία. Η ισπανική κυβέρνηση ζητά γραπτή διαβεβαίωση από το Λονδίνο ότι σε μελλοντικές συμφωνίες που θα αφορούν το Γιβραλτάρ θα έχει δικαίωμα βέτο. Σήμερα πάντως σειρά πολιτικών από τη Γερμανία και όχι μόνο απευθύνουν έκκληση να μην αποτύχει η σύνοδος εξαιτίας της προστριβής για το Γιβραλτάρ ενώ κύκλοι από τις Βρυξέλλες εκφράζουν την αισιοδοξία τους.

Σε ανοδική πορεία η συμφωνία για το Brexit στιςδημοσκοπήσεις

Το πρόβλημα των απαιτήσεων της Ισπανίας, όσον αφορά το μελλοντικό εμπορικό καθεστώς του Γιβραλτάρ, είναι η προτεραιότητα Βρυξελλών και Βρετανίας. Αναλυτές εκτιμούν πως η επάνοδος από πλευράς του Ισπανού Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, σε ένα ζήτημα που έχει διευθετηθεί, υπαγορεύεται από εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες εν όψει των περιφερειακών εκλογών στην Ανδαλουσία. Παρόλο που η έγκριση των δύο κειμένων προς ψήφιση στην Σύνοδο Κορυφής δεν απαιτεί ομοφωνία αλλά πλειοψηφία, οι Βρυξέλλες δεν θα ήθελαν να δυσαρεστήσουν την τέταρτη σε μέγεθος χώρα της Ευρώπης.

Αν οι 27 εγκρίνουν την συμφωνία αποχώρησης και την διακήρυξη για το εμπορικό καθεστώς και την άμυνα, η επομένη ημέρα εγκαινιάζει την δυσκολότερη περίοδο τριών εβδομάδων για την βρετανή Πρωθυπουργό, έως την ψήφιση των δύο κειμένων από τη Βουλή.

Σε συνέντευξη της στο BBC, η Τερέζα Μέι ανήγγειλε πανεθνική εκστρατεία πειθούς. «Δεν είναι μόνο οι βουλευτές, είναι πρωτίστως οι πολίτες. Θα εξηγήσω τα βασικά για την μελλοντική μας σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία είναι η μόνη που υπάρχει στο τραπέζι. Είναι η μόνη που εγγυάται ότι η αποχώρηση δεν θα έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα τους. Προκαλώ τους φωνασκούντες και απειλούντες να μας δείξουν το δικό τους εναλλακτικό σχέδιο. Δεν το έχουν καν επειδή δεν υπάρχει. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι να μην υπάρξει συμφωνία».

Η τελευταία δημοσκόπηση της YouGove εξακολουθεί να δείχνει τη συμφωνία να μειοψηφεί μεν αλλά να βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Είναι επομένως μακρύς ο δρόμος για την Τερέζα Μέι που όμως δείχνει απίστευτες αντοχές, κάτι που της αναγνωρίζουν ακόμα και οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή