ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες νεκροί στις συνεχιζόμενες σφοδρές συγκρούσεις στην Ντέιρ Εζόρ της Συρίας

Δεκάδες νεκροί στις συνεχιζόμενες σφοδρές συγκρούσεις στην Ντέιρ Εζόρ της Συρίας

Σφοδρές εχθροπραξίες ανάμεσα στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και στους μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), μιας αραβοκουρδικής συμμαχίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι, αντιμαχόμενοι αλλά και άμαχοι, μέσα σε ένα 48ωρο στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο» του ΙΚ κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα αντιμέτωπο με επιθέσεις από όλες τις κατευθύνσεις στο Ιράκ και στη Συρία, αλλά εκατοντάδες τζιχαντιστές συνεχίζουν τη δράση τους, κυρίως σε παραμεθόριες περιοχές, όπου εκτείνεται η έρημος.

Σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, αεροσκάφη του  του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ και ανδρών των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άμαχοι στο χωριό Σάφα. Κατά την ίδια πηγή, άλλοι 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους 9 παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στο κοντινό χωριό Χατζίν, μία ημέρα νωρίτερα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε έναν αρκετά διαφορετικό απολογισμό των εχθροπραξιών μέσα στο προηγούμενο 48ωρο, κάνοντας λόγο για 31 νεκρούς αμάχους, 50 νεκρούς τζιχαντιστές του ΙΚ και 79 νεκρούς στις τάξεις των ΣΔΔ.

Στο μεταξύ, οι τζιχαντιστές κυκλοφόρησαν μέσω Διαδικτύου ένα φρικιαστικό βίντεο στο οποίο καταγράφεται ο αποκεφαλισμός ενός ομήρου και διατυπώνονται απειλές εναντίον των μελών των ΣΔΔ. Το πρακτορείο «ειδήσεων» Άμακ, όργανο προπαγάνδας του ΙΚ, ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν επιθέσεις σε δύο μέτωπα, σκότωσαν δεκάδες κούρδους πολεμιστές και πήραν 30 ομήρους.

Εξάλλου, στην επαρχία Χαλέπι, πάνω από 100 άνθρωποι υπέστησαν ασφυξία εξαιτίας επίθεσης με χημικά όπλα που το καθεστώς της Συρίας και η Ρωσία απέδωσαν σε αντάρτες.

Ενώ στην επαρχία Ιντλίμπ, που αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών, τουλάχιστον 9 άμαχοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, σκοτώθηκαν το Σάββατο από πυρά του πυροβολικού του καθεστώτος εναντίον της κοινότητας Τζαρτζάναζ, η οποία βρίσκεται μέσα στην υποτιθέμενη «αποστρατιωτικοποιημένη» ζώνη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ