Ερευνες βιολογικού πολέμου στις ΗΠΑ

Ερευνες βιολογικού πολέμου στις ΗΠΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν προωθήσει μυστικό πρόγραμμα ανάπτυξης βιολογικών όπλων, το οποίο, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους, ξεπερνά τα όρια της παγκόσμιας συνθήκης για απαγόρευση τέτοιων όπλων.

Η συνθήκη του 1972 απαγορεύει την ανάπτυξη και κατασκευή τέτοιων οπλικών συστημάτων, επιτρέποντας, όμως, την έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και άλλων προστευτικών μέτρων. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι μυστικές έρευνες στοχεύουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που παρουσιάζει η χρήση βιολογικών όπλων από τρομοκρατικές οργανώσεις και «κράτη-ταραξίες».

Το πρόγραμμα εγκαινιάσθηκε από την κυβέρνηση Κλίντον και υιοθετήθηκε με θέρμη από τον πρόεδρο Μπους, ο οποίος σκοπεύει να το διευρύνει. Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να κατασκευάσει, χρησιμοποιώντας τη γενετική μηχανική, ισχυρότερη μορφή του βακτηρίου που προκαλεί την ασθένεια του άνθρακα. Τα σχετικά πειράματα προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν το εμβόλιο, το οποίο σήμερα χορηγείται σε Αμερικανούς στρατιώτες, είναι αποτελεσματικό. Δύο άλλα μυστικά προγράμματα, τα οποία εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας Κλίντον, εστιάζονταν στην παραγωγή βιολογικών όπλων. Υπό την κωδική ονομασία «Καθαρή Οραση», η CIA κατασκεύασε και δοκίμασε παραλλαγή σοβιετικής βιολογικής βόμβας, η οποία, σύμφωνα με την αμερικανική μυστική υπηρεσία, πωλούνταν στη διεθνή αγορά όπλων. Το αμερικανικό Πεντάγωνο δημιούργησε, την ίδια χρονική περίοδο, εργαστήριο κατασκευής μικροβίων στην έρημο της Νεβάδας. Το πρόγραμμα απέδειξε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν βιολογικά όπλα από συστατικά τα οποία πωλούνται ελεύθερα στο εμπόριο.

Οι αμερικανικές δοκιμές είναι σύμφωνες με την προτεινόμενη διεθνή συνθήκη απαγόρευσης των βιολογικών όπλων, επισήμανε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, η διεθνής συνθήκη επιτρέπει στις ΗΠΑ να διεξάγουν έρευνες πάνω σε βιολογικά και χημικά πυρομαχικά για «αμυντικές» χρήσεις.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπους να υπαναχωρήσει μονομερώς από τη συνθήκη για την απαγόρευση των βαλλιστικών πυραύλων του 1972 έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ η στάση της Ουάσιγκτον στο ζήτημα της συμφωνίας για τα βιολογικά όπλα την έχει ήδη αποξενώσει από πολλούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας και της Βρετανίας.

Δεν θέλουν τη συνθήκη

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Μπους έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με την προτεινόμενη συνθήκη απαγόρευσης των βιοχημικών όπλων, υποστηρίζοντας ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ θα βρουν τρόπους να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Η προτεινόμενη συνθήκη θα υποχρεώνει τα εμπλεκόμενα κράτη να αποκαλύπτουν τους χώρους στους οποίους διενεργούν δοκιμές βιοχημικών όπλων και να αποδέχονται την επίσκεψη διεθνών ελεγκτικών επιτροπών σε αυτούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή