ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν για να μειωθεί η ανεργία των νέων

Ισπανία: Δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν για να μειωθεί η ανεργία των νέων

Η Ισπανική κυβέρνηση υιοθέτησε σήμερα ένα σχέδιο ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, στόχος του οποίου είναι να μειωθεί η ανεργία των νέων από το 33% σήμερα στο 23,5% μέσα στην επόμενη τριετία.

«Χρειαζόμαστε τους νέους μας» είπε η υπουργός Εργασίας Μαγκνταλένα Βαλέριο μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι λόγω της «επισφαλούς εργασίας» τους, πολλοί νέοι «εξαρτώνται από τους γονείς τους, μερικές φορές από τους παπούδες τους».

Κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία ανερχόταν στος 14,55%. Το ποσοστό των άνεργων νέων (κάτω των 30 ετών) παραμένει πολύ υψηλό. Η Βαλέριο χαρακτήρισε «τεράστιο» το ποσοστό εκείνων που απασχολούνται σε προσωρινές ή εποχικές θέσεις εργασίας.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η Μαδρίτη σκοπεύει να επενδύσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια τριετία ώστε να παράσχει κυρίως μαθήματα γλωσσών και πληροφορικής στους νέους. Περίπου 100.000 άνεργοι, που δεν διαθέτουν πτυχίο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παρακολουθήσουν μαθήματα μαθηματικών και γλώσσας ενώ μαθήματα πληροφορικής θα προσφερθούν σε άλλους 225.000. Παράλληλα, θα οργανωθούν και μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει μια πρώτη εκτίμηση της αποτελεσματικότητας αυτού του σχεδίου μετά από 18 μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ