ΚΟΣΜΟΣ

Εμμεσες βολές Τραμπ σε Μακρόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού

emmeses-voles-tramp-se-makron-gia-ti-dimioyrgia-eyropaikoy-stratoy-2288148

Το ζήτημα της δημιουργίας ενιαίου ευρωπαϊκού στρατού, υπέρ του οποίου έχουν ταχθεί ανοιχτά η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επανέφερε στο προσκήνιοΑ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ασκώντας εμμέσως κριτική στον Γάλλο ομόλογο του, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη της προεδρικής του θητείας.

Συγκεκριμένα, με κοινοποίηση του στο Twitter, o Τραμπ τόνισε ότι η ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού δεν κατάφερε να λειτουργήσει στους δύο παγκοσμίους πολέμους του 20ου αιώνα, υπογαμμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν εκεί για την Ευρώπη, όταν αυτή τις χρειάστηκε και θα είναι πάντα.

«Το μόνο που σας ζητάμε είναι να πληρώνεται το ποσό που σας αναλογεί στο ΝΑΤΟ», συνέχισε, τονίζοντας ότι για την προστασία της Ευρώπης, «η Γερμανία καταβάλλει ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της, και οι ΗΠΑ που αντιστοιχεί στο 4,3%».

Αξίζει να σημειωθεί, πως πριν από λίγο καιρό, ο Μακρόν είχε ενοχλήσει τον Τραμπ με τις δηλώσεις του υπέρ της δημιουργίας ενός αδιαίρετου στρατού στο πλαίσιο της ΕΕ, κάτι το οποίο οδήγησε σε πόλεμο ανακοινώσεων από τις δύο πλευρές.

Αναφορικά με τις μεγάλες συγκεντρώσεις των «κίτρινων γιλέκων», ο Τραμπ εξέφρασε τη λύπη του για τα χθεσινά επεισόδια που τάραξαν το Παρίσι και άλλες πολείς, βρίσκοντας παράλληλα ευκαιρία να επιτεθεί και κατά της «γελοίας» Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, από την οποία έχει εκφράσει την πρόθεση του να αποχωρήσει, και παράλληλα να ζητήσει τον ολοκληρωτικό τερματισμό της. «Ίσως ήρθε η ώρα να δώσουμε τέλος στην γελοιία και υπερβολικά ακριβή Συμφωνία του Παρισιού και να επιστρέψουμε τα λεφτά στους ανθρώπους μέσω χαμηλότερων φόρων», είπε χαρακτηριστικά.