Μανιφέστο Τομά Πικετί για την Ευρωπαϊκή Ενωση

Μανιφέστο Τομά Πικετί για την Ευρωπαϊκή Ενωση

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ενα μανιφέστο για τον εκδημοκρατισμό στην Ευρώπη παρουσίασε χθες ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί και 120 συνυπογράφοντες πανεπιστημιακοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές και διπλωμάτες, σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν σαρωτικές αλλαγές στην Ε.Ε., να καταπολεμήσουν τον ακροδεξιό λαϊκισμό και τις αυξανόμενες ανισότητες. Μεταξύ των υποστηρικτών του μανιφέστου είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο ντ’ Αλέμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και ο ηγέτης του Ποδέμος στην Ισπανία Πάμπλο Ιγκλέσιας. Το κείμενο δημοσιεύθηκε χθες σε πολλά ευρωπαϊκά έντυπα, όπως στον βρετανικό «Γκάρντιαν», το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» και τη γαλλική «Λε Μοντ».

«Μετά το Brexit και την εκλογή ευρωφοβικών κυβερνήσεων, είναι πλέον αδύνατο να συνεχίσουμε όπως πριν», αναφέρουν οι συνυπογράφοντες. Περιγράφοντας την Ευρώπη εγκλωβισμένη ανάμεσα σε κινήματα των οποίων τα προγράμματα περιορίζονται στην καταδίωξη ξένων και προσφύγων και σε κόμματα που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο σκληροπυρηνικός φιλελευθερισμός και η εξάπλωση του ανταγωνισμού σε όλους αρκούν για να καθορίσουν το πολιτικό πρόταγμα, λυπούνται για την έλλειψη κοινωνικής φιλοδοξίας, η οποία οδηγεί σε αίσθηση εγκατάλειψης. Η κεντρική πρόταση της ομάδας των 120 είναι η δημιουργία μιας Ε.Ε. αποτελούμενης από βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων, με ετήσιο προϋπολογισμό 800 δισ. ευρώ, δηλαδή 4% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και τετραπλάσιο από τον σημερινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή