Παραμένει η Τερέζα Μέι στην ηγεσία, απορρίφθηκε η πρόταση μομφής (βίντεο)

Παραμένει η Τερέζα Μέι στην ηγεσία, απορρίφθηκε η πρόταση μομφής (βίντεο)

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλώβητη βγήκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, εξασφαλίζοντας την στήριξη 200 βουλευτών, σε σύνολο 315. Έτσι, η Τερέζα Μέι παραμένει στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και στην ηγεσία της χώρας και επί 12 μήνες δεν θα επιτρέπεται να αμφισβητηθεί η ηγεσία της.

 Η μυστική ψηφοφορία ξεκίνησε στις 20:00 ώρα Ελλάδος και διήρκησε δύο ώρες, σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων. 

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός της, η Μέι ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές και ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Επίσης, σε τοποθέτησή της ενώπιον των μελών της Επιτροπής 1922, η Μέι είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι «πολύ πολύ άσχημη»  για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία και εγκαίρως τη διαδικασία του Brexit.

«Συνεχίζουμε τη δουλειά για το Brexit»

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σε δηλώσεις της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένη που έλαβε τη στήριξη των βουλευτών της, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν.

Η Τερέζα Μέι έκανε λόγο για μια ανανεωμένη αποστολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι άκουσε τους συναδέλφους της που ψήφισαν εναντίον της.

Όπως ανακοίνωσε, την Πέμπτη θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για το ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit.

«Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit» τόνισε, κλείνοντας την σύντομη δήλωσή της.

Το ιστορικό της πρότασης μομφής

Παραμένει η Τερέζα Μέι στην ηγεσία, απορρίφθηκε η πρόταση μομφής (βίντεο)-1

Η διαδικασία της διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής ενεργοποιήθηκε από τους Συντηρητικούς βουλευτές την Τρίτη, όποτε και συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις που απαιτείτο. 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας έπρεπε να εξασφαλίσει την απλή πλειοψηφία των 159 σε σύνολο 315 βουλευτών προκειμένου να παραμείνει ηγέτης των Συντηρητικών. 

Ωστόσο, από νωρίς τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν ανακοινώσει ότι πάνω από 180 βουλευτές των Συντηρητικών είχαν εκφράσει την στήριξή τους στην πρωθυπουργό. Επιπλέον, και τα γραφεία στοιχημάτων προέβλεπαν ότι η πρωθυπουργός θα κερδίσει την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Μέι: Θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις

Η ίδια η βρετανίδα πρωθυπουργός – όταν ρωτήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης αν θα προκηρύξει εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit – απέκλεισε τα ενδεχόμενα αυτά λέγοντας ότι «δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο των διαπραγματεύσεών μας». 

Λίγη ώρα μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της – η Μέι δήλωσε: «Υπηρέτησα αυτό το κόμμα και θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις στην σημερινή ψηφοφορία», τονίζοντας ότι «μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος αυτή τη στιγμή θα θέσει σε κίνδυνο την χώρα μας». 

«Υπηρετώ το εθνικό συμφέρον» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μια συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή. Η Μέι δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αβεβαιότητα και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους Εργατικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή